Missä he ovat nyt: Pikku G:n suosiosta tuli kirous: Raskasta perheelle ja ystäville

Nuorten rakastama räppäri Pikku G jätti keikkalavat, mutta vaikuttaa musiikkibisneksessä vielä tänäkin päivänä. Mies muistelee suosionsa vaikutuksia perheeseen ja ystäviin sekä kertoo nykyisistä työkuvioistaan.

Vuosi 2003: Nuori, mutta itsevarma artisti räppää musiikkivideollaan vanhan konkarin elkein. Artistilla on paljon asiaa ja pian nuori mies lunastaakin paikkansa nuorison puolestapuhujana suomalaisille musiikinkuulijoille tutuksi tulleella ”Me ollaan nuoriso” -hitillään. Nimi Pikku G on pian kaikkien huulilla, eikä suurelle suosiolle tunnu löytyvän rajoja.

– Se oli hurjaa aikaa, vaikka ei suosion mittakaavaa siinä hetkessä oikein itse tajunnutkaan. Olin juuri täyttänyt 15 vuotta ja suuri suosio tuli kaikille aikamoisena yllätyksenä, Pikku G -artistinimen takaa omana itsenään astunut Henri Vähäkainu, 28, muistelee.

Suosio nostatti suojamuurin 

Vaikka ymmärrys suosion suuruudesta onkin tavoittanut Vähäkainun varsinaisesti vasta jälkikäteen, kävi 15-vuotiaalle musiikintekijällekin jo pian selväksi, että normaalin nuoren arki oli platinaa myyneen Räjähdysvaara-debyyttialbumin myötä mennyttä aikaa.

– En saanut olla missään rauhassa. Siinä mielessä elin todella erilaista nuoruutta kuin muut ikäiseni. Jälkikäteen ajateltuna on varmasti ollut raskasta perheelle ja ystäville, ettei minnekään voinut mennä ilman, että aiheutti jonkinlaisen kaaoksen. 

Yksityisyyden menettämisen vaikutukset näkyivät Vähäkainun elämässä pitkään Pikku G:n suurimman suosion jälkeenkin ja aikana, jolloin Vähäkainu oli jo varsinaisesti vetäytynyt julkisuudesta. Vuonna 2010 Suomen mediassa kohistiin kovaan ääneen Vähäkainun oikeudenkäynnistä.

– Eihän se nyt missään nimessä kivaa ollut, vaikka tietyllä tavalla ymmärsinkin. Enemmän kuitenkin ihmettelin, että olivatko kuviot tosiaan olleet niin suuret, että ihmisiä edelleen kiinnosti asiani niin paljon, Vähäkainu pohtii.

– Ihmiset takertuvat helposti negatiivisiin asioihin. Sen sijaan jos kaikki menee tasaisen hyvin, ei ketään tunnu kiinnostavan. Olen kuitenkin oppinut, että aina ei voi miellyttää kaikkia ja toisaalta vihaajat pitää ansaita tekemällä jotain niin isoa, että sinut muistetaan, Vähäkainu lisää. 

Ihmisten raaka uteliaisuus jätti Vähäkainuun kutenkin pitkäksi ajaksi syvät jäljet.

– Kun kaikki haluavat yhtäkkiä tietää sinusta kaiken ja repivät joka paikkaan, siinä oppii nopeasti aika varaukselliseksi. Siitä muotoutui lopulta aikamoinen kirous, sillä on ollut aikoja, jolloin ihmisten on varmasti ollut vaikea lähestyä minua suojakuoreni takia. Hännystelijöihin tottuneena tulee väkisinkin mietittyä, mikä kenenkin taka-ajatuksena on. Onneksi nykyisin pystyn jo elämään normaalia elämää, Vähäkainu pohtii. 

Vähäkainu uskoo, että sosiaalisen median myötä nuorten artistien elämä on nykypäivänä entistä hektisempää.

– On varmasti todella erilaista olla artisti nykypäivänä, kun koko ajan pitää olla saatavilla, keskustelemassa ja jakamassa omaa elämäänsä eri sosiaalisen median kanavissa. Toisaalta nykyään tuntuu olevan enemmän nuoria artisteja, jotka on vetänyt homman isoksi ja se on mielestäni sairaan siistiä. Vaikka levybisnes on kärsinyt, kuunnellaan musiikkia tällä hetkellä varmasti enemmän kuin koskaan, Vähäkainu miettii. 

Pikku G:n keikkaillessa fanien kanssa oltiin vuorovaikutuksessa fanitapaamisissa, keikoilla ja fanipostin kautta. Näitä Vähäkainu muistelee erityisellä lämmöllä.

– Suosio näkyi myös fanipostien määrässä ja sisällössä. Oli hienoa ymmärtää, kuinka oma musiikki tuntui auttavan nuoria, jotka kärsivät huonoista fiiliksistä. Se näkyi myös keikoilla, missä sai vetää täysille saleille ja kohdata faneja, jotka nauttivat tekemästäni musiikista. Se oli hienoa. 

Uudesta aluevaltauksesta yrittäjäksi 

Vähäkainu alkoi kuitenkin kaivata muusikon uran ohella myös takaisin koulun penkille.

– Jossain vaiheessa iski breikin tarve. Olin tehnyt kaksi levyä ja kiertänyt Suomen moneen kertaan, kun iski sellainen fiilis, että kaikki on nyt nähty ja haluan tehdä jotain muuta. Halusin hankkia itselleni ammatin. Silloin sanoin levy-yhtiölle, että käyn koulun ja digitaalisen median puoli vei mukanaan. 

Vähäkainu löysikin digitaaliselta puolelta uuden intohimon ja toimii tällä hetkellä mobiilisovellustyökäluihin keskittyvän yrityksen AppGyverin riveissä toisena perustajana ja operatiivisena johtajana.

– Homma lähti siitä, kun halusimme yhtiökumppanini Marko Lehtimäen kanssa kehittää mobiilisovelluksia eri yrityksille ja artisteille. Tarvitsimme tehokkaita tapoja tehdä mobiilisovelluksia ja huomasimme, että rakentamamme työkalut kehittyivät niin hyviksi, että ne revittiin melkeinpä käsistä. Silloin päätimmekin keskittyä juuri sovelluksien kehittämiseen tarkoitettuihin työkaluihin. Haluamme satsata siihen, että jokainen yhtiö voisi modernisoitua ja mobilisoitua, eikä se jäisi vain suurien yhtiöiden etuoikeudeksi, Vähäkainu selventää. 

AppGyverin suosio on Vähäkainun mukaan jatkuvassa kasvussa. Kansainvälisille markkinoille rantautuneen yhtiön toinen toimisto sijaitsee San Franciscossa, mutta tuotekehitys löytyy Suomesta.

Musiikkibisnes pyörii edelleen

Markkinat käyvät AppGyverilla kuumana ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Jäikö musiikkibisnes lopullisesti mobiilisovellusten jalkoihin?

– Teen kyllä musiikkia edelleen, mutta artistin sijaan tuottajan ja managerin roolissa. Siirtyessäni pois Pikku G:n roolista, halusin siirtyä kulissien taakse ja aloittaa musahommat puhtaalta pöydältä. Se onnistui parhaiten Jenkeissä, missä kukaan ei tiennyt, kuka olin vaan sain työskennellä vapaasti. Olemme tehneet tuotantoyhtiö Premiumin kanssa töitä myös Suomessa jo usean vuoden ajan ja tehneet yhteistyötä muun muassa Uniikin ja Cheekin kanssa, Vähäkainu kertoo ja toteaa jättävänsä oman musiikin esittämisen ainakin toistaiseksi toisille artisteille. 

Suomalaisnuorten rakastaman Pikku G:n debyyttialbumin julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 12 vuotta. Vähäkainu on vuosien saatossa ehtinyt kasvaa aikuiseksi, mutta pitää edelleen nuorten puolia ja katsoo myös hyvällä etenkin nuorten vaikuttajien menestystä hiljattain järjestetyissä eduskuntavaaleissa.

Vähäkainu räppäsi jo 15-vuotiaana nuorison tärkeydestä tulevaisuuden rakentajina. Mutta millaisen neuvon hän itse heittäisi nuorille?

– Ihmiset tulevat kuitenkin epäilemään unelmiasi, mutta sen ei pidä antaa vaikuttaa. Usko omaan juttuun kantaa pitkälle ja töitä pitää tehdä sata lasissa, Vähäkainu kannustaa.

Lue myös:

    Uusimmat