Missä asennossa sinä elät? Tällaisia terveysvaikutuksia Method Putkistolla on

– Mitä lähempänä olet symmetriaa, sitä paremmin voit. Mitä enemmän pystyt olemaan neutraalissa asennossa, sen parempi, kertoo Method Putkiston kehittäjä.

Method Putkiston perusajatuksena on pidentää kehon lyhyitä ja kireitä lihaksia syvävenytysharjoitteilla. Näin keho palautuu neutraaliasentoonsa.

– Kuulumme "ennen liikkumista" -ammattiryhmään. Jos pelaat esimerkiksi tennistä, perusasioiden pitäisi olla pohjalla jo kunnossa. Kompensoimalla voi päästä tiettyyn pisteeseen, mutta kyllähän tulokset muuttuvat ihan erilaisiksi, kun kehon lihastasapaino on kunnossa ja aktivointijärjestys on oikea, ihminen pystyy hallitsemaan kehoaan ja tuntee sen hyvin, MarjaPutkisto, Method Putkiston kehittäjä, pohtii.

– Mitä lähempänä olet symmetriaa, sitä paremmin voit. Mitä enemmän pystyt olemaan neutraalissa asennossa, sen parempi. En henkilökohtaisesti tule koskaan pääsemään siihen neutraaliin asentoon, mutta mitä lähempänä olen, sen paremmin voin.

Marja vietti ensimmäiset kuukaudet elämästään lonkkatelineessä. Rankka kokemus vaikutti myös myöhempään elämään – ja Marjan kehoon. Tämä oli Method Putkiston alku ja perusta.

– Olen pystynyt korjaamaan omaa linjaustani aivan käsittämättömän paljon. Jokaisen luuni asento on muuttunut suhteessa toisiin luihin.

Elämä ei ole ollenkaan reilua

Hyvä rakenne kantaa ihmistä läpi elämän. Totuuden hetki on kuitenkin edessä, jos esimerkiksi selkärangassa on rakenteellisia ongelmia.

– Opetamme ihmisille, ettei elämä ole ollenkaan reilua. Elämä ei anna kaikille yhtä kivaa lähtökohtaa. On ison työn takana hyväksyä esimerkiksi se, että joidenkin täytyy tehdä ihan hirveän paljon enemmän töitä hyvinvoinnin eteen kuin toisten. Se on aikamoinen totuuden hetki, kun yhtäkkiä nuorena ihmisenä tajuat, ettei keho kanna, ellet tee sen eteen töitä joka päivä. Minä olen yksi tällainen ihminen. En tule koskaan vapautumaan täysin neutraaliasentoon. Siitä huolimatta osaan hallita kehoani hyvin ja nautin liikkumisesta.

Se, että ihminen olisi jo syntyessään täysin symmetrinen, on Marjan mukaan pieni ihme.

– Minulla on 11-vuotias tytär, joka on, vielä, ennen kuin liika koulussa istuminen vaikuttaa, käsittämättömän symmetrinen. Mutta se on äärimmäisen harvinaista. Yleensä emme ole symmetrisiä. Joudumme itse opiskelemaan oman kehomme ja ylläpitämään symmetriaa.

Huonon ryhdin merkkejä

Ai kun väsyttää. En jaksa mitään. Voi, niskaan sattuu! Kun kehon asennossa on jotakin vialla, ihminen alkaa yleensä valitella oireita.

– Kun keho on huonossa ryhdissä, ihminen alkaa yleensä valitella oireita ja kokee itsensä heikommaksi. Huonon ryhdin merkkejä ovat myös turvotukset, vatsan seinämän työntyminen ulospäin, siis pömppö. Hyvä ryhti ja kehontuntemus vaikuttavat itsevarmuuteen asti: kyllähän itsevarmuus kasvaa, kun keho kantaa ja kävelet ja kannat itseäsi hyvin. Voin sanoa, että kun ryhti paranee, on se aina valtava nosto itsetunnolle.

Istumatyössä ongelman taustalla ovat yleensä silmien käyttäminen ja pään asento.

– Ruutu on kaksiulotteinen, se vaikuttaa syvästi hermostoomme: aivot ovat sellaisessa lukitussa ympäristössä, joka ei ole normaali. Kolmiulotteisuus häviää. Asento- ja liikeaisti alkavat heikentyä, Marja kuvaa.

Ruokavalio kaiken perusta

Method Putkiston terveysvaikutuksia voi tukea syömällä terveellisesti, aivan kuten muitakin liikunnallisia harrastuksia.

– Jos syöt kaksi päivää huonosti, lihakset lyhenevät ja kiristyvät jo huomattavasti. Tai jos olet muutaman tunnin ilman hyvää nestetasapainoa, se vaikuttaa jo. Pitkin päivää pitäisi koko ajan pitää huolta nestetasapainosta, Marja kuvaa.

– Ruokavaliohan on kaiken perusta ja moottori. Jos ei syö hyvin, mikään ei toimi. Uskon, että suomalaiset ovat oppineet sen jo, meillä on aika hyvä yleistietämys ravinnosta. Mielestäni suomalaiset ymmärtävät hyvän ja terveellisen ruoan merkityksen, puhumme usein perusruoasta, kotimaisuudesta ja puhtaudesta. Toivottavasti sama alkaa tapahtua suhteessa kehonhallinnan tasapainoon.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat