Minna Haapkylä rohkeasta kohtauksesta: En edes ajatellut alastomuutta

Näyttelijä Minna Haapkylälle Armi elää! -elokuvan rohkeaa kohtausta enemmän rohkeutta vaati Armi Ratian räiskyvän persoonan tulkitseminen.

Näyttelijä Minna Haapkylä nähdään Armi Ratian roolissa maaliskuussa ensi-iltansa saavassa Armi elää! -elokuvassa. MTV.fin haastattelussa Haapkylä on sekä innoissaan että kauhuissaan vaativasta roolistaan.

– Armi Ratian tulkitseminen oli ihan mieletöntä. Se pelotti minua enemmän kuin mikään ikinä. Ratia on varsinainen saippuapala koko henkilö, hän saattoi käyttäytyä miten tahtoi milloin tahtoi.

Monet muistavat Armi Ratian räiskyvänä persoonana. Haapkylän kuvailemana Ratian persoona herää henkiin tavalla, josta lisää nähdään vahvassa roolisuorituksessa valkokankaalla.

– Ratia saattoi olla samaan aikaan äärimmäisen rakastettava, kylmä, julma ja onnellinen. Hänen persoonan haltuunotto olikin vaativa tehtävä. Ei auttanut kuin uskaltaa ja repäistä.

Haapkylä kertoo olleensa mukana elokuvan teossa jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Yhdessä ohjaaja Jörn Donnerin kanssa he konsultoivat myös Ratian lähipiiriä.

– Haasteena roolissa oli myös se, että monet Armin läheiset ovat vielä elossa ja monet muistavat hänet. Donner itse tunsi myös Armin hyvin. Emme kuitenkaan lähteneet matkimaan Armia tai meikkaamaan minua Armiksi. Minun piti löytää sisältäni hänen persoonan ydin.

Heittäytyi rooliin koko keholla

Ulkoisesti Haapkylässä muutettiin vain hieman hiusten väriä. Punatukkaisena tunnettu näyttelijä nähdään valkokankaalla ruskeassa polkkatukassa. Tosin nyt Haapkylä on jo palannut tuttuun säihkyvän punaiseen hiustyyliinsä. Myöskään vartaloa hänen ei tarvinnut muuttaa pyylevämmäksi.

Elokuvassa Haapkylä laittaa itsensä likoon koko kehollaan, sillä siinä nähdään myös pätkä, jossa näyttelijä on yläosattomissa.

– Alastomuus ei ollut sen kohtauksen haaste. En edes ajatellut alastomuutta kuvauksissa. Olen tottunut olemaan kehoni kanssa esillä ja usein rooleissa on koko keho käytettävissä. Kyllä siinä oli ihan muut asiat mielessä.

Dramaattisesta kohtauksesta nähdään pätkä myös elokuvan trailerissa, jonka voit katsoa jutun upotuksesta. Kohtauksessa itsemurhaa yrittänyt Ratia saapuu suoraa sairaalasta työn äärelle.

– Hän on voittanut masennuksen ja on valmis palaamaan johtajaksi. Hänhän astelee tilaan oikein ”olen täällä taas” -asenteella, Haapkylä kuvailee kohtausta.

Haapkylä kertoo lasten nähneen jo hänen roolisuorituksensa Armi Ratiana. Näyttelijä itse tuskin tulee katsomaan elokuvaa uudestaan.

– Lapset pitivät elokuvasta. Itsestä taas sen näkeminen oli hurja kokemus, en varmasti katso sitä enää ikinä. Oli niin outoa katsoa, miten vahvasti olin läsnä roolissa. Miten täynnä tunteita ja vahvaa ilmaisua olin roolissa. Sen katsominen oli suorastaan skitsofreeninen kokemus.

Parhaillaan Haapkylän pitää kiireisenä tuottajan opinnot. Samalla näyttelijä yrittää muistaa myös rentoutua.

– Armi veti aika hyvin kyllä mehut pois. Lisäksi olin koko syksyn Q-teatterissa tekemässä Ihanat Ihmiset -näytelmää, joten nyt on kyllä takki tyhjä. Nyt ei ole mitään roolia meneillään, mutta heti kun päästää irti ja rentoutuu, niin flunssaahan tässä on päällä. Pitää tässä vähän ladata akkuja ja kerätä elämänkokemusta.

Lue myös:

    Uusimmat