Minna Haapkylä lahjoitti pitkään rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta maailmantuska ei hellittänyt – matka Sierra Leoneen oli iso käänne: "Apu todella menee perille"

Tuottaja ja näyttelijä Minna Haapkylä on ollut pitkään UNICEFin kuukausilahjoittaja, mutta vasta matka Sierra Leoneen todella avasi hänen silmänsä sille, mitä pienelläkin lahjoituksella voi saada aikaiseksi.

UNICEF Maailman tärkein ilta -lähetys kutsuu maanantai-iltana MTV3-kanavalla suomalaiset mukaan auttamaan maailman lapsia.

Tähtiartistien lisäksi suorassa lähetyksessä kuullaan myös liikuttavia tarinoita lasten haastavista oloista maailmalta. Tämän vuoden kohdetarinat tulevat Sierra Leonesta sekä Ukrainasta. Sierra Leoneen matkusti tuottaja ja näyttelijä Minna Haapkylä, joka ei ollut aiemmin käynyt Afrikassa.

– Matkasimme pikkukylissä katsomassa aliravittujen lasten hoitoyksikköä ja ihan pienten lasten tehohoitoyksiköitä. Kylissä tutustuimme myös pieniin koululaisiin ja heidän elämäänsä, Haapkylä kertoo MTV Uutisille.

– Se oli matkana upea ja unohtumaton.

Sierra Leone on kokenut kovia: maata ovat runnelleet niin sisällissota kuin paha ebolaepidemia. Vaikka valtio on nousemassa vähitellen jaloilleen, lukeutuu se yhä maailman köyhimpiin maihin.

Jo aiemmin UNICEFin kuukausilahjoittajana olleen Haapkylän näkemys siitä, voiko yksittäinen kuukausilahjoittaja todella vaikuttaa asioihin muuttuikin melkoisesti matkan myötä.

– Tiedostavana ihmisenä maailman tilanne ja oma kyvyttömyys tehdä asioille yhtään mitään ahdistaa, ja sitä pohtii, miten hyvää voi edes tehdä ja onko mikään hyvä teko itsessään hyvä, vai seuraako siitä vaan lisää ahdistusta, kun ”täältä ylhäältä päin” tulee apuja, hän kertoo pohtineensa.

– Ajattelin, että mä olen vain kuukausilahjoittaja – paino sanalla ”vain”. Mutta kun lähdin matkalle, mulle iso kokemus oli se, että apu todella auttaa ja menee perille, Haapkylä kertoo ja muistuttaa, että UNICEFin rahoitus koostuu nimenomaan lahjoituksista.

– Minusta jokaisen suomalaisen pitäisi olla kuukausilahjoittaja ja ylpeä siitä. Tajusin, että se minun kuukausipanokseni on todellakin merkittävä.

Myös Haapkylä itse on kahden kouluikäisen lapsen äiti, ja hän myöntää, että matkan kokemukset koskettivat häntä myös siksi.

– Kylissä saattoi olla, että lapset nukkuvat pelkän viltin päällä betonilattialla, eikä talossa ollut huonekaluja. silti he pesivät koulupukunsa päivittäin ja tekivät läksynsä. He pitävät sitä todella luksuksena, että he pääsevät kouluun.

Haapkylä työskentelee nykyisin enimmäkseen tuottajana, mutta kertoo korona-ajasta huolimatta pistäytyneensä myös kameran toisella puolella hiljattain.

– Teen näyttelijän töitä vähän, mutta säännöllisesti. Pidän tärkeänä sitä, että muistan perusasiat. Tein pienen roolin Saara SaarelanVeden vartija -elokuvaan. Sitä kuvattiin Tallinnan lähellä, ja elokuun lopulta syyskuun alkuun menin viikoittain kuvauksiin. Kävi hyvä tuuri, että se saatiin just tehtyä.

UNICEF Maailman tärkein ilta MTV3-kanavalla 28. syyskuuta kello 20 alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat