Mainos

Minkä ikäisenä lapsi voi turvallisesti matkustaa etupenkillä? Asiantuntijalla helppo nyrkkisääntö

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Minkä ikäisenä lapsi voi turvallisesti matkustaa etupenkillä?

Vastaus: Valtaosassa nykyisin käytössä olevista henkilöautoista on turvatyyny myös matkustajan puolella. Etupenkillä istuvalle lapselle turvatyynyn laukeaminen saattaa olla todella kohtalokasta, koska lapsen pää osuu turvatyynyyn väärässä kulmassa.

Pääsääntöisesti alle 135-senttistä lasta ei saa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa kuljettaa ilman asianmukaista turvalaitetta. Vastaavasti Tieliikennelaissa on määritelty, että mikäli lapsen turvalaite asennetaan etuistuimelle selkä menosuuntaan, on turvatyyny kytkettävä pois toiminnasta.

Lapsi etuistuimella turvalaitteessa

Henkilökohtaisesti suhtaudun varsin kriittisesti siihen, että lapsen turvalaite asennettaisiin etuistuimelle – useammastakin syystä:

 • Vaikka etumatkustajan turvatyyny olisikin kytketty pois toiminnasta, pidän mahdollisena, että se saattaa onnettomuustilanteessa kuitenkin laueta. Turvatyyny kaikkine laukaisulaitteineen on kuitenkin olemassa ja onnettomuustilanteessa auton sähköjärjestelmän vauriot saattavat aiheuttaa monenlaisia yllätyksiä.
 • Usein törmäys kohdistuu auton etuosaan, jolloin kasaan rutistuva auto saattaa rikkoa etupenkillä olevan lapsen turvalaitteen – erityisesti vanhemmissa autoissa, joissa matkustamon muodonmuutokset ovat suurempia.
 • Turvaistuimessa istuvan lapsen pää osuu väärässä kulmassa turvatyynyyn.
 • Pieni lapsi turvalaitteessa, auton etuistuimella, on omiaan varastamaan kuljettajan huomioita olennaisesta, ajamisesta. Kuljettajan tarkkaamattomuus saattaa kostautua ja edesauttaa onnettomuuden syntymistä.

Lapsi etuistuimella ilman turvalaitetta

Entäpä sitten, kun lapsi on vähintään 135 senttiä pitkä eikä enää tarvitse lain mukaan erillistä lasten turvalaitetta?

Yleinen suositus on, että alle 140 senttiä pitkän lapsen paikka olisi auton takaistuimella. Tällä tarkoitetaan lapsen todellista pituutta eli 20 senttimetriä auton istuinpintaa korkeammalle nouseva turvavyöistuin tai korokeistuin ei tee 120-senttisestä lapsesta 140-senttistä.

Aina on tärkeää tutustua myös auton käyttöohjekirjaan ja katsoa, mitä siellä on ohjeistettu lasten kuljettamisesta turvatyynypaikoilla. Olen törmännyt ainakin sellaiseen ohjeeseen erään auton käyttöohjekirjassa, ettei etuistuimelle tulisi sijoittaa alle 150 senttiä pitkää henkilöä. Tällaisen auton kohdalla on syytä noudattaa autonvalmistajan ohjeistusta, yleisen, 140 sentin ohjeistuksen sijaan.

Hyvä nyrkkisääntö siis on, että etupenkki on aikuisen paikka ja lapset matkustavat takaistuimella.

***

​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.