Ministeriön työryhmä väläyttää työpaikkapysäköinnin verottamista – Vanhanen jyrähti: "Minulta ei ole edes kysytty"

Alta pois! Lakaisukoneet tulevat 6:56
"Ai, ai, ai! Mersu lähtee vähän killissä!" Väärinpysäköityjä autoja hinattiin Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä keväällä 2018.

Valtiovarainministeriön työryhmän raportissa väläytetään mahdollisuutta panna työnantajan tarjoama parkkipaikka verolle. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kuitenkin torppaa ajatuksen.

Valtiovarainministeriön työryhmä mainitsee elokuun lopulla julkaistussa raportissa, että työpaikoilla tapahtuva pysäköintiä voitaisiin verottaa. Tämä tekisi julkisen liikenteen käyttämisestä nykyistä houkuttelevampaa.

Ajatus työpaikkapysäköinnin muuttamisesta verotettavaksi luontaiseduksi on päästöpohjaista verotusmuutosta suunnittelevan työryhmän aikaansaannosta. Raportissa tosin myönnetään, että pysäköintiedun verotusarvon määrittämiseen liittyy "huomattavia" ongelmia.

Työryhmän mukaan työpaikkapysäköinnin nykyinen verottomuus johtaa autoilun kysynnän kasvuun muiden liikennemuotojen suosion vähentyessä, minkä seurauksena ruuhkat lisääntyvät ja päästöt kasvavat.

– Työpaikkapysäköinnin hinnoittelu, esimerkiksi verottamalla maksutonta pysäköintiä, johtaa julkisen ja kevyen liikenteen käytön kasvuun erityisesti, jos mahdollisesti käytössä olevat tuet kohdistetaan muihin liikennemuotoihin kuin henkilöautoiluun, raportissa todetaan.

Mikäli työpaikkapysäköintiä ei veroteta, voidaan sitä raportin mukaan pitää epäsuorana tukena henkilöautolla tapahtuvalle työmatkaliikenteelle. 

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Vanhaselta täystyrmäys

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) torppasi Facebook-tilillään työpaikkapysäköinnin verottamisen.

– Voin sanoa, että pysäköinnistä ei tule verotettavaa etua. Verolakeja ei esitetä ilman ministerin esittelyä eikä minulta ole edes kysytty, että sopisiko verottaa ilmaista pysäköintiä. Tämä aika on näemmä altis mitä kummallisimmille huhuille, Vanhanen jyrähti tiistai-iltana.

Lue myös:

    Uusimmat