Ministeri tyrmää ehdotuksen vuokralääkäreiden käytön kieltämisestä – "Johtaisi vain entistä pidempiin jonoihin"

Vuokralääkäreistä maksetaan jopa viisinkertaisia summia– Vantaa-Keravan hyvinvointialue haluaa kieltää vuokratyön kokonaan 2:24
Vuokralääkäreistä maksetaan jopa viisinkertaisia summia. Vantaa-Keravan hyvinvointialue haluaa kieltää vuokratyön kokonaan.

Sosiaali- ja terveysministeri lyttää ajatuksen vuokralääkäreiden käytön kieltämisestä. Asiaa ehdotti MTV Uutisille hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö. Kaisa Juuson (ps.) mukaan seurauksena olisi entistä pidemmät jonot.

Juuso näkee, että vuokratyökielto voisi näkyä myös niin, että lääkärit siirtyisivät yhä enemmän yksityiselle sektorille.

– Itse näen, että vuokratyövoiman käytön kieltäminen johtaisi lyhyellä tähtäimellä vain entistä pidempiin jonoihin sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, joten en pidä ajatusta ainakaan tällä hetkellä kannatettavana. 

Tämä saattaisi johtaa myös vakituisen henkilökunnan kohtuuttomaan työtilanteeseen, kun avuksi ei tulisi enää vuokratyövoimaa, jolloin vaarana on, että yhä useampi heistä siirtyisi yksityiselle sektorille.

Näin hyvinvointialuejohtaja perustelee radikaalin ehdotuksensa 15:03
Katso video: Näin Timo Aronkytö perustelee radikaalia ehdotustaan.

Asiaa pohditaan ministeriöiden työryhmässä

Hyvinvointialueiden henkilöstöongelmia käsitellään parhaillaan ministeriöiden, VM ja STM, yhteisessä työryhmässä.

– Odotan nyt tehtävänsä aloittaneelta työryhmältä parempia ratkaisuehdotuksia, ministeri sanoo.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Palkalla voidaan toki houkutella työntekijöitä vaikeasti rekrytoitaviin paikkoihin"

MTV:n sote-studiossa vierailleen laskentatoimen professori Teemu Malmin mukaan vuokratyövoiman käytön vähentäminen ei ole realismia niin kauan kuin hyvinvointialueet eivät pysty maksamaan kovempia palkkoja vaikeasti rekrytoitaviin paikkoihin ja toimipisteisiin. 

– Meidän pitäisi antaa julkisille toimijoille vapaus maksaa samastakin työstä eri palkkaa. Eli jos on toimipisteitä, joihin on vaikea saada työvoimaa, niin pitää saada maksaa enemmän, totesi laskentatoimen professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta. 

Onko ajatus kannatettava?

Mitä tulee hyvinvointialueen mahdollisuuksiin palkata vakituista henkilökuntaa, niin palkka ei liene ainoa keino, vaikka toki silläkin merkitystä on ja sillä voidaan toki houkutella työntekijöitä vaikeasti rekrytoitaviin paikkoihin ja toimipisteisiin. 

Sen lisäksi kannustan parantamaan työhyvinvointia esimerkiksi joustavilla vuorojärjestelyillä, erikoistumismahdollisuuksilla, työn rasittavuuden kohtuullistamisella ynnä muilla hyvään henkilöstöpolitiikkaan kuuluvilla toimenpiteillä, Juuso toteaa.

Onko terveyskeskuslääkärillä tulevaisuutta? - professori sote-studiossa vastaamassa vuokratyöstä 14:29

Lue myös:

    Uusimmat