Professorilta hurja ehdotus: Näin kallis vuokralääkärikierre saadaan poikki – "Samastakin työstä eri palkkaa"

Onko terveyskeskuslääkärillä tulevaisuutta? - professori sote-studiossa vastaamassa vuokratyöstä 14:29
Onko terveyskeskuslääkärillä tulevaisuutta? Professori Teemu Malmi ehdottaa ratkaisuksi vuokralääkäriongelmaan eriytyvää palkkausta.

MTV:n sote-studiossa vierailleen asiantuntijan mukaan vuokratyövoiman käytön vähentäminen ei ole realismia niin kauan kuin hyvinvointialueet eivät pysty maksamaan kovempia palkkoja vaikeasti rekrytoitaviin paikkoihin ja toimipisteisiin. 

"Jos tämä ongelma halutaan korjata, niin työstä pitäisi maksaa vaativuuden ja raskauden mukaan."

Talousvaikeuksissa kamppailevat hyvinvointialueet ovat huolissaan vuokratyövoiman kohtuuttomistakin kustannuksista ja eri puolilla Suomea tavoitellaan vuokratyön käytön vähentämistä.

Näin hyvinvointialuejohtaja perustelee radikaalin ehdotuksensa 15:03
Sote-asiantuntija kieltäisi vuokralääkärien käytön kokonaan – vuokralääkärin hinta voi olla jopa viisinkertainen.

"Annettaisiin markkinan toimia"

Professori ei pidä vuokratyön vähentämistä realismina – paitsi, jos hänen ehdottamansa muutos toteutuu.

– Meidän pitäisi antaa julkisille toimijoille vapaus maksaa samastakin työstä eri palkkaa. Eli jos on toimipisteitä, joihin on vaikea saada työvoimaa, niin pitää saada maksaa enemmän, toteaa laskentatoimen professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta. 

– Niille alueille, joille on vaikeampi saada porukkaa, niin annettaisiin markkinan toimia: Maksetaan enemmän ja silloin, kun maksetaan enemmän, niin kyllä jossain vaiheessa tekijöitä alkaa löytymään. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Kun kysytään, mikset mene terveyskeskukseen - vähemmän palkkaa ja työ on paljon raskaampaa - niin kuka sinne menee?"

Nostaisiko ehdotuksenne palkkojen ja kustannusten nopeaan nousuun?

– Ainakin alkuvaiheessa, mutta kun tällaisia ehdottaa, pitää olla myös riittävästi tarjontaa. Kun katsotaan kansainvälisesti, niin meillä on riittävästi hoitajia periaatteessa. Pula johtuu tulkintani mukaan siitä, että he eivät ole alan töissä, koska alan työt ovat paljon raskaampia ja huonommin palkattuja kuin vastaavat työt, joita he voivat tehdä muualla. 

Vastaavaa voi ajatella lääkärien osalta. Kun kysytään, mikset mene terveyskeskukseen – vähemmän palkkaa ja työ on paljon raskaampaa – niin kuka sinne menee?

– Jos tämä ongelma halutaan korjata, niin työstä pitäisi maksaa vaativuuden ja raskauden mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat