Mainos

Ministeri toppuuttelee lapsiasiavaltuutetun huolta – kiusaamista torjutaan jatkossakin

Lapsiasiavaltuutetun huoli lasten turvallisuuden suhteen on aiheeton, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila moitti aiemmin tänään sitä, että karsimalla kuntien tehtäviä ja velvoitteita hallitus leikkii lasten turvallisuudella. Hänen mukaansa hallitus on poistamassa muun muassa velvollisuuden laatia suunnitelma koululaisten suojaamiseksi kiusaamiselta ja väkivallalta.

– Suunnitelmallinen työ kiusaamisen ehkäisyssä ja kiusaamiseen puuttumisessa on erittäin tärkeää. Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa, ne ovat osallisuutta, lasten arkea ja aikuisten vastuuta lasten arjesta, huomauttaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila tiedotteessaan.

Kurttila vaatii, että hallitus julkistaa valmisteluaineiston velvoitteiden muuttamisesta peruskouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Hän haluaa tietää, onko linjauksilla tieteellistä perustaa.

Grahn-Laasosen mukaan koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan, vaan kyse on päällekkäisen lainsäädännön purkamisesta. Vaikka säännökset kevenisivät perusopetuslaista ja toisen asteen lain osalta, ministerin mukaan oppilaitosten pitää jatkossakin laatia suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

Opiskeluhuoltosuunnitelman tekeminen on kirjattuna oppilas- ja opiskeluhuoltolain pykälään 13.

Hallitus kertoi keskiviikkona suunnitelmista kuntien tehtävien vähentämiseksi. Grahn-Laasonen pitää oikeana suuntaa, että joidenkin koulumaailman suunnitelmien ja sääntöjen laatimisvelvoitteesta luovuttaisiin osana hallinnon ja byrokratian purkamista

Grahn-Laasosen mukaan osana peruskoulu-uudistuksen kärkihanketta opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmistelussa työryhmän perustaminen koulukiusaamisen torjumisen tehostamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.