Opetusministeri: Koulukiusaamiseen puututtava aina ja poikkeuksetta – ”Ei koskaan uhrin vika”

Näin yleistä kiusaaminen on koulussa 1:50
Näin yleistä kiusaaminen on kouluissa

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen tuomitsee koulukiusaamisen tiukasti ja vaatii kuntia ja kouluja ottamaan koulukiusaamisen ehkäisyn ja kiusaamiseen puuttumisen erittäin vakavasti.

– Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika. Aikuisella on vastuu puuttua vakavasti kiusaamiseen ja rakentaa ilmapiiriä, jossa jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa ja elää omana ainutlaatuisena itsenään ilman pelkoa, Grahn-Laasonen sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa tutkimuksen siitä, millaisin keinoin rehtorit ja opettajat puuttuu kiusaamiseen ja häiriötilanteisiin.

Kiusaamisen ehkäisemistä pohtinut työryhmä luovutti 24-kohtaisen ehdotuslistansa Grahn-Laasoselle keväällä. Ryhmä ehdottaa muun muassa kiusaamista seuraavaan toimielimen perustamista Suomeen. Sen tehtävänä olisi jakaa tietoa päiväkodeille ja oppilaitoksille kiusaamisen ehkäisemisestä.

– Koulun vastuu on yksiselitteinen: kiusaamiseen on puututtava, aina, Grahn-Laasonen sanoo.

Koulukiusaaminen nousi jälleen tänään otsikoihin, kun Sysmän yhtenäiskoulun virkaa tekevä rehtori Tuula Vuorinen sanoi Ylen MOT-ohjelmalle kommetteja, joiden tulkittiin vähättelevän kiusaamista ja syyllistävän kiusaamisen uhreja. Vuorinen pahoitteli myöhemmin sanavalintojaan ja sanoi, että hänen viestinsä on ymmärretty väärin.

Lue myös:

    Uusimmat