Väkivaltaisille nuorille omia hybridiyksiköitä kouluihin? Orpo: "Pitäisi toteuttaa"

Pääministerin kyselytunti alkoi dramaattisella aiheella: Orpo puhui Vantaan kouluammuskelusta 2:06
Pääministerin kyselytunti alkoi dramaattisella aiheella: Orpo puhui Vantaan kouluammuskelusta

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoo kannattavansa lapsiasiainvaltuutetun raportissa ehdotettua ajatusta, jossa väkivaltaisten ja vakavasti psyykkisesti sairaiden nuorten auttamiseksi perustettaisiin hybridiyksiköitä kouluihin. 

Väkivaltaisten ja psyykkisesti sairaiden nuorten auttamiseksi sekä muiden koululaisten suojelemiseksi on tehtävä nykyistä enemmän, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok) sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Orpo kertoi tavanneensa aikaisemmin tällä viikolla lapsiasiainvaltuutetun, joka luovutti aiheeseen liittyvän raportin valtioneuvostolle.

– Hän [lapsiasiainvaltuutettu] esitti hybridiyksiköitä erittäin väkivaltaisten ja psyykkisesti sairaiden nuorten auttamiseksi. Minusta tämä pitää toteuttaa, hän sanoo.

Orpon mukaan Vantaan kouluampumisen motiiveissa esiintyneeseen kiusaamiseen on puututtava entistä määrätietoisemmin. Hän uskoo viranomaisten ja koulujen henkilöstön tekevän asian eteen jo paljon.

– Kääntäisin katseen meidän kaikkien koteihin. Meidän pitää puhua lapsille ja nuorille siitä, mikä on sopivaa.

– Kiusaaminen ei kuulu tähän, ja meidän aikuisten pitää näyttää sitä omaa esimerkkiä, Orpo sanoo.

Oppilashuollon henkilöstön siirtoa hyvinvointialueilta takaisin kunnille selvitetään

Pääministeri myös täsmensi ajatusta huonosti kouluun sopeutuvien ja väkivaltaisten nuorten auttamiseksi perustettavista hybridiyksiköistä. 

Orpon mukaan kyse olisi moniammatillisesta avusta, jossa olisivat mukana mielenterveyden ja lastensuojelun ammattilaiset.

– Nuorille täytyy olla oma paikka, jos he eivät sopeudu, eivätkä voi olla samassa koulussa, samoissa koulutiloissa. 

– On tietenkin tavoite, että pystytään integroimaan mahdollisimman paljon, mutta täytyy ymmärtää, että on paljon lapsia ja nuoria, jotka eivät voi muiden ja heidän itsensä suojaamiseksi olla samassa paikassa.

Koulujen levottomuuksien torjumisen rahoituksessa taas Orpo viittasi hallitusohjelmassa sovittuun 200 miljoonan euron lisärahoitukseen kouluille.

– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että selvitetään oppilashuoltohenkilöiden siirtoa hyvinvointialueilta takaisin kunnille, jolla varmistetaan, että viranomaisten ja aikuisten ihmisten yhteistyö koululla sujuu ilman mutkia, Orpo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat