Ministeri Räty sai oppitunnin: Sanomisia verrataan Holkerin silakkalausahdukseen

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) ehti olla ministerinä 60 päivää, kun hän joutui mahdollisesti pelkkää kokemattomuuttaan etenkin sosiaalisessa mediassa helposti syntyvään tai synnytettävään ryöppyyn.

 Mistä kohu tulokommentista alkoi?

-Verkkouutiset julkaisi perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) haastattelun otsikolla "Ministeri Räty: Kuinka moni suomalainen tienaa alle 2100 euroa?"

-Haastattelussa Räty kommentoi valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) esittämää lapsivähennystä. Mallin mukaisesti täyden verovähennyksen saisi 2100 euron kuukausituloilla ja yli 2600 euron kuukausituloilla vähennystä ei saisi lainkaan.

-Jutussa Räty sanoi, että hyvin pieni osa suomalaisista vanhemmista tienaa alle 2100 euroa kuukaudessa.

-Kommentti herätti paljon äkäisiä reaktioita sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL alkoi kerätä Facebookissa palkkakuitteja ministerille toimitettavaksi.

-Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kannusti Hämeen Kaiku -lehden blogissa Rätyä tutustumaan "paremmin maamme pienituloisiin".

-Räty pahoitteli sanojaan omassa Facebook-profiilissaan ja Verkkouutisissa. Hän korosti haluavansa kohdentaa lapsivähennyksen Rinteen mallia laajemmalle joukolle.

Lääkäriksi kouluttautuneen 36-vuotiaan Rädyn nousua hallitukseen luonnehdittiin ministerikierrätyksen suurimmaksi yllätykseksi ja hänen kokemustaan valtakunnan politiikassa ohueksi. Ministeriönsä asiat Räty toki tunsi, sillä hän työskenteli aiemmin Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajana ja vastasi juuri sosiaali- ja terveystoimesta. 

Räty otti perjantaina kantaa Verkkouutisissa lapsiperheiden verohuojennukseen. Siinä yhteydessä hänen tulkittiin tai haluttiin tulkita väheksyneen alle 2100 tai 2600 euroa ansaitsevia ja heidän määräänsä. Räty pahoitteli myöhemmin sanavalintojaan muun muassa Verkkouutisissa ja Facebookissa.

Joku hyötyy joka jupakasta 

Rädyn synti kuuluu samaan sarjaan kuin 1990-luvun laman aikaan pääministeri Harri Holkerin (kok.) kehotus syödä silakkaa. Se tulkittiin laajalti ylimielisyydeksi ja ruokavinkiksi köyhille, laman kourissa kärvisteleville kansalaisille.

Silakkalausahdusta hyödynsi seuraavien eduskuntavaalien mainonnassaan estoitta keskusta, joka saavuttikin "veret seisauttavan vaalivoiton".

Räty tuskin saa lausunnostaan silakoiden kaltaista kiviriippaa, sillä uusi kohu hautaa entiset nopeasti alleen. Räty teki myös viisaasti, kun pyysi heti anteeksi.

Julkinen ryöpytys syntyy, jos poliitikko edes tahattomasti antaa vaikutelman, että ei ymmärrä tavallisen ihmisen arkea ja elää asemansa mukaista eliitin elämää. Sen koki esimerkiksi entiseksi päätynyt kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok.) vuonna 2002, kun hän esitti tukea golfkentälle, jonka osakas oli. Viisi vuotta myöhemmin Lindén oli taas salonkikelpoinen ja palasi ministeriksi.

Elitismi on parasta peittää 

Poliitikon tärkein ominaisuus ei välttämättä ole asiaosaaminen vaan se, että kansa pystyy samaistumaan häneen. Poliitikko ei liioin saa ottaa itseään liian vakavasti – tai ainakin hänen pitää peittää se. 

Näin ollen pääministeri Alexander Stubb (kok.) pelleilee elävänä tikkatauluna, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) hokee, että porukka päättää ja Paavo Arhinmäki (vas.) kulkee tennistossuissa ja harrastaa populaarikulttuuria. Ja siksi Timo Soini (ps.) esiintyy tv-haastatteluissa kesäparrassaan tukka tilhottaen.

Ja siksi vaalitenteissä poliitikoilta kysellään maitolitran hintaa, aivan kuin sillä olisi mitään tekemistä valtiontalouden tai ulkopolitiikan hoidon kannalta.

Tietyt töppäilyt siedetään 

Poliitikko saa silti kansalta anteeksi yhtä ja toista. Ilkka Kanerva (kok.) on yhä keskeisissä poliittisissa tehtävissä, vaikka joutui eroamaan keväällä 2008 ulkoministerin paikalta lähetettyään tukuittain sopimattomia tekstiviestejä. Vaalirahasotkussa marinoitunut Antti Kaikkonen (kesk.) jatkaa eduskunnassa. 

Valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri Heidi Hautala (vihr.) joutui eroamaan viime syksynä Arctia Shipping ja Greenpeace -jupakan vuoksi. Hautala äänestettiin keväällä europarlamenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat