Ministeri Marjatta Väänänen oli sinnikäs esikuva monelle – Seppo Kääriäinen muistelee entistä kollegaa lämmöllä: "Puhumisen mestari ja erittäin taitava kynänkäyttäjä"

3:12
Katso video: Näin Seppo Kääriäinen muistelee edesmennyttä Marjatta Väänästä.

Entinen kansanedustaja Seppo Kääriäinen työskenteli ministeri Marjatta Väänäsen kanssa samaan aikaan muun muassa eduskunnassa.

Suru-uutinen keskustapoliitikko Marjatta Väänäsen poismenosta tavoitti ministeri Seppo Kääriäisen tänä aamuna. Kääriäinen kertoo vaihtaneensa ajatuksia suru-uutisesta sunnuntaina kollegojensa kanssa.

– Olemme pohtineet hänen merkitystään Suomelle ja keskustalle.

Kääriäinen nimittää 70-lukua Marjatta Väänäsen vahvimman vaikuttamisen vuosikymmeneksi. Sukupolvierosta huolimatta Kääriäinen kuvailee tunteneensa puoluetoverin kohtalaisen hyvin.

– Olimme yhtä aikaa silloisen keskustapuolueen johtotehtävissä puolenkymmenen vuoden ajan. Hän oli puolueen varapuheenjohtaja ja minä toimin puoluesihteerinä. Yhteydenpito oli hyvin tiivistä, viikoittaista.

Kääriäinen ehti istua Väänäsen kanssa myös samaan aikaan eduskunnassa. Kääriäinen nousi eduskuntaan vuonna 1987. Väänänen istui kansanedustajana vuoteen 1991 saakka.

– Meillä oli samoja työareenoita. Hallituspolitiikassa, eduskunnassa ja puolueen päätöksenteossa.

Taitava puhuja ja kirjoittaja

Kääriäinen kuvailee entistä kollegaansa taitavaksi puhujaksi ja kirjoittajaksi. Ennen poliittista uraansa ja sen rinnalla Väänänen vaikutti toimittajana muun muassa Kotiliedessä ja Valion viestintäjohtajana.

– Hän oli puhumisen mestari ja erittäin taitava kynänkäyttäjä. Kirjoitukset olivat vaikuttavia ja yleisinhimillisiä, mutta rivien välissä oli politiikkaa.

Väänänen oli arvostettu poliitikko keskustaliikkeen sisällä, mutta myös yli puoluerajojen. Kääriäisen mukaan häntä arvostettiin suomalaisissa kulttuuri- ja sivistyspiireissä pääkaupunkiseutua myöten.

– Hän tunsi suomalaista kulttuuriväkeä hyvin laajasti ja oli nykytermein sanottuna hyvin laajalle verkottunut.

Sinnikäs esikuva

Väänäselle myönnettiin ensimmäisenä naisena ministerin arvonimi vuonna 1994. Kääriäisen mukaan Väänänen toimi esikuvana monelle nuoremman sukupolven poliitikolle erityisesti sinnikkyytensä ansiosta.

– Hän oli tinkimätön pyrkiessään viemään tiettyjä asioita eteenpäin.

Poliitikkona Väänänen muistetaan esimerkiksi kotihoidon tuen puolestapuhujana. Väänäsen ajatuksena oli, että pienten lasten vanhemmat saisivat valita lastensa hoitomuodon.

– Hän näytti esimerkkiä siinä, että politiikassa ei voida saavuttaa juuri mitään yhdessä yössä. Politiikka on todellakin vuosien ja vuosikymmenten uurastusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja