Mainos

Ministeri Häkkänen: Oikeuspalvelujen saatavuus turvataan sähköisellä asioinnilla

Sähköinen asiointi ja videoneuvottelujen hyödyntäminen ovat avainasemassa, kun suomalaista oikeudenkäyntijärjestelmää kehitetään.

Kun käräjäoikeuksien istuntopaikat karkaavat yhä suurempiin keskuksiin, tarvetta sähköisen oikeudenkäynnin kehittämiselle on. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan tämä on jo huomioitu.

– Sähköistä oikeudenkäyntiä on jo pilotoitu osassa käräjäoikeuksia. Kokemukset ovat olleet hyviä. Sähköisen oikeudenkäynnin edellyttämiä salivarustelutarpeita selvitetään oikeusministeriössä. Sama koskee mahdollisuuksia hyödyntää valtion yhteispalvelupisteitä asioinnin tukena, Häkkänen kertoo STT:lle sähköpostitse.

Ministerin mukaan käräjäoikeuksien käytössä on eri puolilla Suomea 126 videoneuvottelulaitetta, jonka lisäksi laitteita on vankiloissa ja oikeusaputoimistoissa. Jos ja kun sähköinen asiointi lisääntyy lähivuosina, tämä tietää myös lisäinvestointeja kalustoon.

– Sähköisen asioinnin lisääminen voi edellyttää lisäinvestointia videoneuvottelulaitteistoihin. Tästä aiheutuvat kustannukset eivät ole merkittäviä uudistuksella saavutettavissa olevat hyödyt huomioon ottaen, Häkkänen viestittää.

Ministeri Häkkänen korostaa, että digitalisaatio on jo muuttanut oikeudenkäyntien luonnetta. Oikeudenistuntoon voi osallistua satojen kilometrien päästä videoyhteyksien avulla.

Oikeudenkäynti ei enää ole entiseen tapaan paikkasidonnaista, vaan osapuolet voivat osallistua, vaikka olisivat fyysisesti eri paikoissa. Näin vältytään lisääntyviltä matkakustannuksilta, oikeusministeri Häkkänen arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.