Miltä näyttää koirien punkkikesä? "Ei missään tapauksessa ole liian myöhäistä aloittaa suojautumista"

Voivatko punkit tai ampiaiset aiheuttaa vaaraa koiralle? 5:02
KATSO MYÖS: Millaista vaaraa punkeista tai ampiaisista on koiralle?

Kaupunkioloissakin voi nykyisin törmätä punkkiin, joka innokkaasti tarttuu koiran turkkiin. Apteekista kerrotaan, että karkotteiden myynti on sekä liikkeissä että verkossa ollut tänä vuonna hiukan edelliskevättä vilkkaampaa. 

Koiranomistajille ei liene yllätys, että punkit ovat jo heränneet – ja niiden on nälkä. Punkkitiedusteluja on tänä keväänä tullut jo runsaanlaisesti, kertoo eläinlääkärikeskus Sovetin eläinlääkäri Maarit Luukkainen.

– Ensimmäiset havainnot punkeista tulivat jo varhain keväällä, Luukkainen kertoo sähköpostitse.

– Itselläni on sellainen tuntuma, että punkit tuntuvat vuosi vuodelta lisääntyvän ja yleistyvän, nehän myös siirtyvät koko ajan pohjoisempiin osiin Suomea.

Suojautumisen voi aloittaa koska vain: "On tabletteja, iholle laitettavia liuoksia, punkkipantoja..."

Eniten Luukkaisen asiakkaat kyselevät erilaisista punkkilääkkeistä. Niiden käytön voi aloittaa, vaikka punkkikausi olisi jo alkanut.

– Ei missään tapauksessa ole liian myöhäistä aloittaa suojautumista. Punkkeja vastaan on erilaisia valmisteita, osa on reseptivalmisteita ja osan saa ilman reseptiä. On tabletteja, iholle laitettavia liuoksia, punkkipantoja ja pantoihin kiinnitettäviä punkkikarkottimia.

Punkit myös välittävät tauteja, jotka tarttuvat ihmisen lisäksi lemmikkiin. Koiraankin tarttuvia tauteja ovat esimerkiksi borrelioosi ja anaplasmoosi.

– Oireet alkavat vasta useamman viikon tai kuukausien kuluttua punkin puremasta. Oireet voivat olla hyvinkin epämääräisiä: esimerkiksi ontumista, joka vaihtelee jalasta toiseen, kuumeilua, ruokahaluttomuutta ja väsymystä. Koirilla ei esiinny ihmisillä esiintyvää ihon rengasmaista punoitusta.

"Viileä alkukevät saattoi vaikuttaa..."

Apteekinhoitaja Hanna Forsberg Yliopiston Apteekista kertoo, että lemmikkien punkkikarkotteita kysytään apteekista melko tasaisesti joka kevät. Tänä keväänä myynti on sekä liikkeissä että verkossa ollut hiukan edelliskevättä vilkkaampaa. 

– Apteekista kysytään neuvoa karkotteen valintaan. Esimerkiksi koiran turkin tuuheus vaikuttaa siihen, mikä karkote on sopivin, hän vinkkaa.

Puutiaistilanne vaikuttaa tällä hetkellä tavanomaiselta, kertoo eläinlääkäri Karoliina Varmiola Eläinklinikka Hakametsästä.

– Viileä alkukevät saattoi vaikuttaa omistajien ja koirien liikkumiseen sekä puutiaisten aktivoitumiseen, minkä takia puutiaishavaintoja klinikalla käyvissä eläimissä oli ehkäpä hieman aikaisempaa vähemmän, Varmiola arvioi.

– Lisäksi omistajat tuntuvat olevan nykyään jo hyvin tottuneita koiriensa suojaamiseen puutiaisilta joko lääkityksin tai päivittäisin "punkkitarkastuksin", jossa koko koira käydään mielellään tiheän kamman kanssa läpi.

Kun lemmikkien kanssa matkustetaan ja liikutaan luonnossa, punkkeja saattaa tarttua matkaan. Varmiolan mukaan myös esimerkiksi paikallisesti runsas peura- tai kaurispopulaatio voi edistää puutiaisten lisääntymistä ja runsaampaa esiintymistä.

– Kaupunkimaisissakin ympäristöissä saattaa nykyisin olla puutiaisten suosimia elinympäristöjä, jotka ovat yleensä puistomaisia alueita. Niitä myös ihmiset lemmikkeineen ja luonnoneläimet suosivat viettäessään aikaa kaupungissa.

Katso myös: Näin etsit punkkeja koiran turkista!

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Punkkitarkastuksessa koiran turkki käydään kokonaan läpi tihkeäpiikkisellä kammalla. Muista tarkistaa myös epätavalliset paikat, kuten tassut!

Lue myös:

    Uusimmat