Milloin uniongelmista kannattaa puhua lääkärille? Lue 5 selkeää syytä

Uniongelmat ovat yhä yleisempiä ja hyvä syy hakeutua lääkärin juttusille. Listasimme viisi asiaa, jotka kertovat, että sinun on hankittava ammattiapua.

Kaikilla on nukkumiseen liittyviä vaikeuksia silloin tällöin, mutta mistä tietää, milloin niihin tulisi toden teolla puuttua? Lue viisi syytä.

1. Olet jatkuvasti väsynyt

Oletko aina väsynyt? Jos herääminen on joka aamu vaikeaa, päivät kuluvat sumun seassa ja kaadut illalla onnellisena sänkyyn, et todennäköisesti saa riittävästi unta tai se on liian kevyttä.

2. Selkeä ongelma

Jos tiedät kärsiväsi uniongelmista, kuten kuorsaamisesta tai hampaiden narskuttelusta, puutu asiaan ajoissa. Jos vaiva ei ole jatkuva, vaan esimerkiksi kuorsaat silloin tällöin, ei tilanne ole vakava. Jos se jatkuu pitkään, ota yhteyttä lääkäriin.

Esimerkiksi kuorsaaminen huonontaa unen laatua jo itsessään, ja vaiva on täysin hoidettavissa. Teet palveluksen myös puolisollesi, sillä myös hän kärsii yöllisestä metelistäsi.

3. Muut vaivat pitävät sinua yöllä hereillä

Jos kärsit esimerkiksi kroonisesta kivusta, joka pitää sinua öisin hereillä, mene lääkäriin ja kerron ongelmastasi ja siitä, millä tavoin se vaikeuttaa nukkumistasi. Tämä pätee myös psyykkisiin vaivoihin: stressi on yksi yleisimmistä uneen vaikuttavista tekijöistä ja täysin hoidettavissa.

4. Vaiva on kestänyt pitkään

Jos sinun on ollut vaikea saada unta tai pysyä unessa öisin enemmän kuin kuukauden verran, on ongelman vuoksi syytä hakeutua lääkäriin.

5. Sinä itse tai joku läheisesi on huolissaan asiasta

Jos olet itse huolissasi unensaannistasi, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Myös lähipiirin huomiot on hyvä ottaa vakavasti, sillä he tekevät usein parempia huomioita terveydentilastasi kuin sinä itse.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja