Kuusi hälytysmerkkiä, jotka kertovat omaishoitajan uupumisesta

Omaishoitajat tekevät tärkeää työtä, mutta hoitotyö voi olla todella raskasta. On tärkeää osata tunnistaa uupumisen merkit ennen kuin työ vie voimat kokonaan.

Omaishoitajan työ on niin kokonaisvaltaista, että se voi uuvuttaa nopeasti. Silloin on syytä olla varuillaan, ettei uupumus pääse kehittymään loppuunpalamiseksi asti.

Agingcare.com listasi kuusi varoitusmerkkiä, joista uupumuksen voi tunnistaa. Jos huomaat itsessäsi seuraavia muutoksia, voi olla syytä pitää lomaa tai hakea apua esimerkiksi lääkäriltä.

1. Et jaksa tavata muita ihmisiä

Kun huomaat, ettet jaksa enää kiinnostua muiden ihmisten seurasta, ja läheistenkin ystävien ja perheenjäsenien tapaaminen tuntuu raskaalta, on syytä pysähtyä.

Raskaan hoitotyön vastapainoksi tarvitaan myös muuta elämää, mutta jos et jaksa tavata läheisiäsi, saatat olla liian uupunut työstäsi.

2. Lempiharrastuksesi eivät enää kiinnosta

Jos aiemmin rakastit kirjojen lukemista, mutta nyt jännittävinkään dekkari ei saa sinua innostumaan, on syytä huoleen.

Kun et saa enää iloa lempiharrastuksistasi, se on merkki siitä, että kaikki ei ole hyvin.

3. Olet niin väsynyt hoitamaan omaistasi, että haluaisit sen vain päättyvän

Pahimmillaan uupumus voi johtaa siihen, että mieleesi tulee itsetuhoisia ajatuksia, tai toivot salaa omaisesi kuolemaa. Jos näin on, saatat kärsiä masennuksesta, ja tarvitset apua niin itsellesi kuin omaisellesi.

Jos itsetuhoisia ajatuksia ilmenee, apua on haettava välittömästi.

4. Ruokahalusi on muuttunut

Stressi vaikuttaa helposti ruokahaluun. Jos ruokahalusi on kadonnut tai olet alkanut syödä epätavallisen paljon, voi se olla merkki uupumuksesta.

5. Et nuku enää niin kuin ennen

Jos et meinaa saada iltaisin unta, tai sängystä nouseminen tuntuu aamuisin ylivoimaiselta, se voi johtua liiallisesta stressistä ja uupumuksesta.

6. Pitkittynyt sairastelu

Jos flunssasta ja muista taudeista parantuminen tuntuu kestävän kauemmin kuin yleensä, se voi kertoa siitä, että vastustuskykysi on heikentynyt. Tämäkin voi johtua liiallisesta stressistä.

Miltä näyttää omaishoidon tulevaisuus?

Studio55.fin vieraina 26.11.2015 omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Anneli Kiljunen sekä omaishoitaja Petter Pulkkinen.

26:04
.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja