Pääkaupunkiseudun koronanyrkki suosittaa rajoitusten osittaista purkua – nämä tilat pelastuisivat täyssululta

Työpaikoille koronapassi? Ehdotus on tarkoitus saada valmiiksi helmikuussa:"Yritetään löytää keinoja työnantajille varmistaa työturvallisuus" 1:42
Työpaikoille koronapassi? Ehdotus on tarkoitus saada valmiiksi helmikuussa: "Yritetään löytää keinoja työnantajille varmistaa työturvallisuus"

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä.

Koronanyrkki kertoo tiedotteessaan, että vaikka sairaaloiden kuormitus on pääkaupunkiseudulla edelleen korkealla tasolla, kuormituksen nousu on kuitenkin pysähtynyt ja kääntynyt laskuun.

Ryhmä katsoo, että aikuisten välisten kontaktien väheneminen on todennäköisesti vaikuttanut alueen tautikehitykseen, tässä tapauksessa positiivisessa mielessä. 

Nyt pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että matalan riskin tiloihin kohdistuvat tiukat rajoitukset puretaan 1. helmikuuta alkaen. 

Koronanyrkki on hyödyntänyt päätöksenteossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen riskiarviota. 

Jos tautikehitys pysyy samanlaisena, ja kuormitus sairaaloissa helpottuu, koronanyrkin mukaan tavoitteena on purkaa myös muita rajoitustoimia asteittain ja hallitusti. 

Näitä tiloja purku koskisi:

  • sisäliikuntatiloja, kuten uimahalleja
  • yleisiä saunoja ja kylpylöitä
  • harrastajateattereita tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja
  • sisäleikkipuistoja ja -paikkoja
  • kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja

  • huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhojen sisätiloja

Useat tilat halutaan pitää edelleen kiinni

Useiden tilojen sulkutoimien jatkamista suositellaan edelleen. 

– Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa edelleen, että joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan tarkoitetut tilat pysyvät suljettuina aiemman päätöksen mukaisesti.

Lisäksi koronanyrkki suositteli Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se jatkaa yleisötilaisuuksia koskevaa rajoituspäätöstä siten, että sisätiloissa, joissa on asiakkaille istumapaikat, on sallittua olla 50 henkilöä 1.–15. helmikuuta alkaen.

Myös tartuntalain 58 d -pykälän mukaista asiakastilarajoituksien jatkoa vasytavana aikana. 

Koronakoordinaatioryhmän mukaan koronarokotuksilla ja kasvomaskin käytöllä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä on edelleen tärkeää. 

Etelä-Suomen avi päätti sulkujen jatkosta viime viikolla

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) teki viime viikon perjantaina päätöksen jatkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä.

Rajoitukset koskevat näitä liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan käytön tiloja:

  • sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
  • kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Sulkumääräys jatkuu kahdella viikolla 7. helmikuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat