Milloin lapsi voi siirtyä kaukalosta turvaistuimeen? Näitä asioita kaikki eivät osaa ottaa huomioon istuinta ostaessa ja käyttäessä

Näin käytät turvaistuinta oikein 6:50
Autoliitto opastaa videollaan turvaistuimen oikeaoppiseen käyttöön.

Turvaistuimen oikeaoppinen käyttö ei ole varsinaisesti rakettitiedettä, mutta sekä istuimen valintaan, asentamiseen että lapsen kiinnittämiseen istuimeen tulee perehtyä.

Lapsi siirtyy turvakaukalosta turvaistuimeen tyypillisesti noin vuoden ikäisenä, kun kaukalon paino- tai pituusraja tulee vastaan.

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että turvaistuinta valittaessa tulee huomioida istuimen sopivuus sekä lapselle että autoon. Jos etsii tietoa siitä, mikä istuin kannattaa hankkia, on hyvä tutustua turvaistuintesteihin.

Pelkkä testeihin tutustuminen ja testivoittajaistuimen ostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan huolimatta siitä, minkä istuimen päätyy hankkimaan, on käyttäjän tutustuttava istuimen käyttöohjeisiin.

Autoliiton mukaan tämä tulisi tehdä jo ennen ostopäätöstä esimerkiksi netissä. Myös auton käyttöohjekirjassa on tärkeää tietoa turvaistuinten käyttöön liittyen.

– Esimerkiksi osassa tila-autoja takaistuimen jalkatilassa, mattojen alla, on säilytyslokerot, joiden kansi ei kestä törmäystilanteessa Isofix-telakan tukijalan kuormaa. Onkin tärkeää, että istuimen asennusvaiheessa toimitaan käyttöohjekirjoissa ohjeistetulla tavalla, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen neuvoo.

Istuinta olisikin hyvä sovittaa autoon jo ennen lopullista ostopäätöstä. Myös siten, että lapsi istuu siinä. Vain näin pystyy varmistamaan, että auton ovet mahtuvat sulkeutumaan ja että muille matkustajille jää riittävästi tilaa niin takapenkillä kuin istuimen edessäkin olevalla penkillä.

Huolellisuutta tarvitaan

Lasta tulisi kuljettaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, mutta vähintään kolmevuotiaaksi. Selkä menosuuntaan matkustettaessa törmäysvoimat jakautuvat onnettomuuden sattuessa laajemmalle alueelle ja selkänoja tukee lapsen painavaa päätä ja herkkää niskaa.

Vesalainen muistuttaa, että se, että lapsi joutuu pitämään jalkojaan vähän koukussa, ei ole vielä syy kääntää istuinta.

Lapsen kasvaessa istuimen kääntäminen kasvot menosuuntaan tuo hieman lisätilaa sekä lapselle että etupenkillä matkustavalle aikuiselle.

– Kasvot menosuuntaan asennettu istuin ei myöskään hankaloita kuolleen kulman varmistamista kaistanvaihtotilanteissa tai käännyttäessä niin paljon kuin selkä menosuuntaan asennettu, Vesalainen huomauttaa.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat