Milloin kyseessä on hoitovirhe? Asiantuntija kertoo

Kaikki hoitovirheet eivät oikeuta korvauksiin. Hoitovirhe ei välttämättä tarkoita edes sitä, että potilaalle aiheutuisi siitä vahinkoa.

Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä, että hoitovirhe ei ole sama asia kuin hoitovahinko.

– Käytännössä hoitovirhe tarkoittaa sitä, että hoidossa joku menee niin kuin ei olisi pitänyt mennä, eli hoidetaan väärin, puutteellisesti tai hoito viivästyy.

Hoitovirhe ei kuitenkaan aina aiheuta potilaalle vahinkoa. Esimerkiksi diagnoosin viivästyminen ei välttämättä vaikuta hoidon lopputulokseen.

– Jos potilas kuitenkin saa sen saman hoidon, eikä sillä viiveellä ole vaikutusta hoidon kulkuun, taudin lopputulokseen tai ennusteeseen, niin silloinhan mitään vahinkoa ei ole tapahtunut.

– Hoitovahingossa edellytetään, että potilaalle oikeasti tapahtuu joku terveydentilan heikentyminen tai muu henkilövahinko.

Hoitovahingosta maksetaan korvauksia silloin, kun se voidaan määritellä potilasvahinkolain nojalla korvattavaksi hoitovahingoksi.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi siinä tilanteessa toiminut toisin, ja vielä edellytetään, että näin toisin toimien olisi se vahinko vältetty.

Miten hoitovahingosta haetaan korvauksia? Minkälaisista vahingoista korvauksia maksetaan? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat