Mainos

IL: Viime vuonna ennätysmäärä potilasvahinkoilmoituksia – korvauksia 2300:lle

Viime vuonna ilmoituksia potilasvahingoista tehtiin Suomessa 8242 kappaletta, joista 2300 tapauksessa myönnettiin korvauksia. Asiasta kertoo Iltalehti.

Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) mukaan viime vuonna Suomessa tehtiin ennätysmäärä ilmoituksia potilasvahingoista. Suurin osa 2300:sta myönnetystä korvauksesta oli hoitovahinkoja.

– Hoitovahinko voi olla esimerkiksi leikkauksen seurauksena ilmennyt komplikaatio, kuten hermovaurio tai viive taudinmäärityksessä, joka olisi ollut vältettävissä, PVK:n yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen kertoo Iltalehdelle.

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan virheitä sattuu enemmän julkisella puolella, jossa myös toimenpiteitä tehdään suhteellisesti enemmän. Viime vuonna korvauksia maksettiin yhteensä 41,2 miljoonaa euroa.

Yleisimmin vahinkohoitoja sattuu polven ja lonkan tekonivelleikkauksissa, joissa hoitovirheet liittyvät usein puutteelliseen tekniseen toteutukseen.

Iltalehden mukaan myös selkäsairauksiin liittyvissä toimenpiteissä, kuten selkäytimen ja hermojuurien vapautusleikkauksissa, sattuu usein korvattavia vahinkoja. Sen, onko kyseessä korvattava vahinko, ratkaistaan potilasvahinkolain perusteella.

Kielteinen korvauspäätös johtuu usein siitä, että vahinko ei olisi ollut vältettävissä, vaikka hoito on ollut asianmukaista.

– Esimerkiksi sairauden tai vamman vaikean laadun vuoksi aina ei ole mahdollista saavuttaa hyvää hoitotulosta, Plit-Turunen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.