HUS:in neulaskandaali: Korvauksia vain jos sairastuu

Ulkopuolinen selvitysryhmä tutkii HUSLABin virheen 2:02

Tarttuville taudeille Huslabissa Helsingin Kampissa altistuneet potilaat eivät saa automaattisesti korvauksia, kertoo korvauslakimies Saija Mäenpää potilasvakuutuskeskuksesta.

Potilasvahinkolain mukaan potilas on oikeutettu korvauksiin, jos terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä on tapahtunut henkilövahinko eli toiminnasta on aiheutunut sairaus, ruumiinvamma tai kuolema. Parikymmentä potilasta altistui keskiviikkona hiville, B- ja C-hepatiitille, koska näytteenottaja oli käyttänyt edellisenä päivänä käytettyjä neuloja.

– Virheellisyys toiminnassa ei vielä yksinään oikeuta korvauksiin, vaan vahinkoa pitää olla tapahtunut.

Mäenpään mukaan korvattavuuden kriteerit täyttyy, jos likaisten neulojen käytön takia potilas on saanut esimerkiksi hiv-tartunnan. Sairauksien mahdollisesti aiheuttaman haitan korvaaminen on Mäenpään mukaan mutkikasta, koska ne eivät sinällään rajoita toiminta- tai työkykyä, kuten pysyvä ruumiinvamma. Maksettavat korvaukset arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

– Jos henkilövahinko on aiheutunut, niin se korvataan, oli teko tahallinen tai tahaton, hän jatkaa.

Husin mukaan potilaita seurataan verikokeilla puoli vuotta tartunnan varalta. Husin mukaan riski tartuntaan on äärimmäisen pieni.

Korvaukset liikennevahinkojen mukaan

Henkisestä kärsimyksestä maksetaan korvauksia ainoastaan poikkeustapauksissa. Ennakkotapauksia ei ole. Potilasvahinkolautakunnan ratkaisukäytännöstä löytyy joitain tapauksia, joissa psyykkistä haittaa on korvattu.

– Olemme korvanneet tapauksissa, joissa potilas on saanut väärän hiv- tai syöpädiagnoosin, ja elänyt psyykkisen kuorman kanssa pitkään. Lopulta on paljastunut, että diagnoosi on ollut virheellinen. Yleisperiaatteena on, että henkisestä kärsimyksestä ei makseta.

Potilasvakuutuskeskuksen maksaa korvauksia samojen periaatteiden mukaan kuin liikennevahingoissa maksetaan. Pysyvän haitan pohjalta korvaus maksetaan 20-pykäläisen taulukon mukaan. Enimmillään korvaus voi olla yli 100 000 euroa. Näin suuria korvauksia maksetaan vain, jos potilas on esimerkiksi joutunut pysyvään laitoshoitoon ja hänellä on pysyviä rajoitteita esimerkiksi kommunikoinnissa. Taulukon alimmalla portaalla korvaukset jäävät alle 4 000 euroon.  

Lue myös:

    Uusimmat