Milloin koronaan voidaan suhtautua kuin flunssaan? Avainasemassa yksi asia

Ovatko nykyrajoitukset edelleen paikallaan? Näin THL:n Salminen vastaa 1:23
Ovatko nykyrajoitukset paikallaan? THL:n Salminen vastaa.

Korona leviää jälleen voimakkaasti yhteiskunnassa ja omikron on pyyhkäisemässä Suomen läpi aiempia muunnoksia laajemmin. Tänään raportoitiin yli 11 000 tartuntaa, joista valtaosa on eilen todettuja.

Omikron on ensitietojen mukaan todettu vievän deltaa harvemmin sairaalaan. Onko siis nyt aika alkaa käsitellä koronaa tautina muiden joukossa?

– Se on asia, joka vaatii laajempaa yhteiskunnallista pohdintaa, sanoo THL:n Mika Salminen.

– Kun tauti meidän keskuudessamme on, eikä ole näkyvissä keinoa, millä se pois saataisiin. Miten tämän kanssa pitäisi pystyä elämään niin kuin muidenkin tautien kanssa, hän pohtii.

Salminen painottaa, että koronaa täytyy yhä torjua, ja vielä nykyisetkin rajoitukset ovat paikallaan.

– Mutta onko tähän asti käytössä olleita toimia mahdollista jatkaa hamaan tulevaisuuteen asti.

– Rajoitukset ovat tarpeellisia. Emme oikeasti vielä tiedä, mikä omikronin vaikutus on sairaalahoidon kuormittumiselle. Joulun ajan pärjättiin kohtuullisen hyvin, mutta emme vielä tiedä. Rajoituksia on vasta otettu käyttöön laajasti ja lähimmät 2–3 viikkoa kertovat, mikä on tilanne.

Suhtautumisen muuttamisessa yksi ratkaiseva tekijä on juuri sairaalahoidon kuormitus. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 375 ihmistä, joista 52 tehohoidossa. Jo nyt muuta hoitoa on jouduttu karsimaan koronan vuoksi.

– Ei voida ajautua sellaiseen tilanteeseen, että ihmiset eivät pääsisi hoitoon, kun hoitoa tarvitsevat. On syy korona tai mikä tahansa muu tauti. Tätä tilannetta pitää pystyä välttämään. Tällä hetkellä ei oikeastaan ole muita keinoja kuin rajoitukset, Salminen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat