MTV Uutisten lukijoiden suosituin koronakysymys: Milloin tämä loppuu? "Parhaassa tapauksessa omikronaalto on viimeinen"

2:30
Onko nenäsumutteesta pandemian lopettajaksi? Tästä siinä on kyse.

MTV Uutiset kysyi lukijoitamme askarruttavia korona-aiheisia kysymyksiä. Suosituin, ja ehkä myös turhautuneesti sävyttynyt kysymys oli: milloin tämä kaikki loppuu.

Kysymyksiin tästä teemasta vastasi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Näin kysyttiin

Kun korona saadaan hallintaan, jääkö se pysyväksi taudiksi?

– Todennäköistä on, että tämäkin koronavirus ja sen muunnokset, kuten aikaisemmat koronavirukset, SARS ja MERS, jäävät jollain tavalla kiertelemään.

(SARS ja MERS ovat niin ikään koronaviruksia. SARS aiheutti epidemian vuosina 2002–2003 ja MERS-tapauksia on ilmennyt ainakin edellisellä vuosikymmenellä)

Tuleeko jokavuotinen rokotus influenssan tapaan?

– Varmaan joillekin, en tiedä laajasta mittakaavasta. Koronavirus on yllättänyt meidät monta kertaa, parempi on, että ei sano mitään varmaa. Mennään tilanteen ja tiedon mukaan.

Milloin korona on ohi?

– Tie ulos on rokotusten, sairastamisen ja yhteiskunnan sopeutumisen kautta. Toivottavasti jo tämän vuoden aikana.

– Parhaassa tapauksessa omikronaalto on viimeinen merkittävä (aalto). Tämä meidän pitää vielä kaikkien yhdessä tsempata. Nyt on muutama tiukka viikko. Toivon, että kaikki kansalaiset jaksavat.

– Me soteammattilaiset ja muut teemme parhaamme, että yhteiskunta pyörii ja hoitoa pidetään yllä. Voi olla, että keväällä näyttää jo paljon valoisammalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja