Milloin 5–11-vuotiaiden koronarokotukset voisivat alkaa Suomessa? "Syyslukukausi tulee pärjätä ilman"

Suomalaiset viisi vuotta täyttäneet voisivat saada koronarokotukset jo talven aikana 1:36
Suomalaiset viisi vuotta täyttäneet voisivat saada koronarokotukset jo talven aikana.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta odotetaan lähipäivinä päätöstä Pfizerin koronarokotteen myyntiluvan laajentamisesta 5–11-vuotiaisiin. 

Suomen rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan myös Suomessa saatetaan pian koronarokottaa 5–11-vuotiaita.

– Arvioni on jo pidemmin aikaa ollut, että koululaisten osalta rokottamista saadaan odottaa vuoden loppuun eli syyslukukausi tulee pärjätä ilman rokotteita, Rämet kertoo MTV Uutisille.

– Ensimmäinen asia on saada mahdollinen myyntilupa Euroopan lääkevirasto EMA:sta, jonka jälkeen käsittely Suomessa on vastaava kuin 12–15-vuotiaiden osalta.

Jos myyntilupa EMA:lta heltiää, Suomessa asiaa käsittelee ensin Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR, jonka näkemyksen pohjalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antaa oman lausuntonsa.

THL:n jälkeen vuorossa on sosiaali- ja terveysministeriö ja lopulta valtioneuvosto, joka linjaa mahdollisesta rokottamisesta.

– Rokotusten toteuttamisessa todennäköisesti kouluterveydenhuolto olisi keskeisessä roolissa, jolloin todennäköisesti puhutaan joko ihan syyslukukauden lopusta tai ehkä todennäköisemmin kevätlukukauden alusta, Rämet kertoo.

Näin siis silloin, jos 5–11-vuotiaiden rokottamista pidetään perusteltuna.

Lasten tartunnat suhteellisessa kasvussa

Viimeisen kahden viikon aikana todetuissa koronatartunnoissa 0–9- ja 10–19-vuotiaiden osuus on ollut selvästi suurempi kuin keskimäärin pandemian aikana.

– Kun koronarokotukset ovat edenneet yli 16-vuotiaiden osalta, epidemia ja infektiot painottuvat koko ajan nuorempiin ja rokottamattomiin. Ikäluokan merkitys aiemmasta on korostunut, Rämet kertoo.

Suomessa koronarokotuksia on tähän mennessä annettu yli 12-vuotiaille. 12–15-vuotiaista 42,7 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Koko Suomessa vastaava luku yli 12-vuotiaiden osalta on 77,2 prosenttia.

MTV Uutisten kysely: 5 prosenttia suomalaisista ei aio ottaa koronarokotetta – tässä syyt 6:28
MTV Uutisten kysely: 5 prosenttia suomalaisista ei aio ottaa koronarokotetta – tässä syyt.

Lue myös:

    Uusimmat