Millainen yhteys on korona-oireilla ja vahvistetuilla tartunnoilla? Näin ne eroavat toisistaan eri puolilla maata

Millainen yhteys on korona-oireilla ja vahvistetuilla tartunnoilla? Näin ne eroavat toisistaan eri puolilla maata 2:38

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oirekartta voi viitata siihen, että koronaepidemia lievenee Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Alue oli Uudenmaan ohella toinen, jossa koronaepidemia ryöpsähti aiemmin kevättalvella.

Koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin oireita on viimeisen kahden viikon aikana raportoitu eniten Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Päijät-Hämeessä oireita on raportoitu noin 449 henkilöllä 100 000:tta asukasta kohti. Husin alueella oireilmoituksia on noin 752 henkilöllä 100 000:tta asukasta kohti.

Sen sijaan koko koronakevään toiseksi pahimmalla tautialueella Länsi-Pohjassa koronaoireita ilmoitettiin kolmanneksi vähiten koko maassa. Sairaanhoitopiiristä ilmoitettiin noin 111 oireilmoitusta 100 000:tta asukasta kohti.

Oirekartta voi antaa viitteitä, missä päin Suomea Covid-19-tautia esiintyy eniten. Koronataudin oireet sopivat moneen tuttuun sairauteen, kuten esimerkiksi flunssaan ja influenssaan.

Ilmoitukset ja ikä korreloivat

THL:n asiantuntijalääkäri Sanna Isosomppi sanoo, ettei tautitapausten ja oireiden yhteydestä voi vielä vetää johtopäätöksiä. Isosompin mukaan on mahdollista, että Länsi-Pohjassa koronaepidemian lievenee. Yhtä lailla on mahdollista, etteivät länsipohjalaiset ole raportoineet kaikkia oire-epäilyjä.

– Tulkintojen kanssa pitää olla varovainen, Isosomppi sanoo.

Koronatautiin sopivien oireilmoituksien tekeminen korreloi iän kanssa. 20–29-vuotiaat ovat ilmoittaneet oireistaan eniten. Oireilmoitusten määrä vähenee sitä mukaa, mitä vanhempia ikäryhmiä tarkastellaan.

Oirekartan tiedot on kerätty Omaolo.fi-palvelusta, jossa voi arvioida koronavirusoireita. On mahdollista, että digitaalisten palvelujen käyttäminen on luonnollisempaa nuorille kuin iäkkäille.

Oireilmoitusten määrä ei suoraan korreloi todettujen koronatartuntojen kanssa. Ilmoituksia tekevät eniten nuorimmat, mutta koronatautitapauksia on todettu melko tasaisesti kaikissa 20–59-vuotiaiden ikäryhmissä.

THL:n asiantuntijalääkäri Sanna Isosomppi korostaa, että oirekartta on vain yksi monista mittareista, joita asiantuntijat seuraavat. THL aikoo kehittää palvelua edelleen niin, että oirekartalla tuodaan ilmoitusten lisäksi esiin varsinaisia koronavirustautiin sopivia oireita.

– Suunnittelemme parhaillaan tutkimusta, jossa selvitämme omaolo.fi-palvelun kautta löytyneiden koronavirustartuntojen määrää ja niitä oireita, jotka erityisesti liittyvät tartuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat