Milla, 17, kuoli tahallisessa mopoautokolarissa kaksi vuotta sitten – yhä surevat omaiset sinnittelevät eteenpäin elämä totaalisen muuttuneena: "Pikkuveli ei pysty vieläkään opiskelemaan"

Mopoautokolarissa kuolleen Millan äiti menetti lapsensa lisäksi työnsä 3:51
Millan vanhemmat kertoivat tuntemuksistaan oikeudenkäynnin aikaan MTV Uutisille

17-vuotias Milla ja hänen poikaystävänsä kuolivat mopoautokolarissa kaksi vuotta sitten, kun juopunut nokialaismies törmäsi heihin. Millan äidin ja veljen elämä muuttui täysin.

Millan äiti, Taru Virtanen, ei kyennyt palaamaan aikaisempaan työhönsä. Muiden lasten hoitaminen perhepäivähoitajana oman lapsen menettämisen jälkeen olisi ollut liian raskasta. Hän on kuitenkin sinnitellyt eteenpäin.

– Työ vaihtui ihan totaalisesti. Tällä hetkellä teen "raksahommia", hän kertoo.

Suru painaaTaru Virtasen värisevässä äänessä. Sanotaan, että oman lapsen menettämisestä ei koskaan toivu täysin. Virtanen on sinnitellyt elämässään eteenpäin.

– Ei sitä oikein muukaan auta. Ystävien ja perheen tuki on ollut tärkeää. Ja ehdottomasti Miska – meidän poika. Hän on se ykkösprioriteetti ollut onnettomuudesta lähtien, sureva äiti kertoo.

Miska-pikkuveli oli onnettomuuden aikaan 16-vuotias. Virtanen kertoo, että Miskan elämä on ollut hyvin vaikeaa Millan kuoleman jälkeen. Yhteishaku oli juuri meneillään, kun isosisko kuoli.

– Miska oli silloin hakenut opiskelemaan samaan paikkaan, kuin Millakin. Sinne samojen kavereiden kanssa samaan luokkaan olisi mennyt. Mutta tämä oli vähän liikaa nyt.

Miska ei ole vielä pystynyt jatkamaan opiskelujaan.

– Koululta sanottiin, että pakottaa ei saa. Tukiryhmissäkin on puhuttu, että pari kolme vuotta menee, ennen kuin hänen ikäisensä pystyy edes ajattelemaan tulevaisuutta.

Taru Virtanen käy silloin tällöin Millan haudalla hoitamassa kukkia ja viemässä kynttilöitä.

– Tiedän, että monet ihmiset sanovat, että siitä tulee hyvä olo ja pääsee lähelle, mutta minun ei tule kyllä siellä yhtään hyvä olo, Virtanen huokaa.

Hovioikeuden tuomio jäi voimaan 

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti kolarin aiheuttaneelle Kari Saarelle 12 vuotta vankeutta. Saari pyysi tuolloin mielentilatutkimusta, mutta hänen katsottiin olleen syyntakeinen.

Tuomio tuli törkestä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja kahdesta taposta. Saari valitti saamastaan tuomiosta, mutta hovioikeus ei lieventänyt tuomiota.

– Olen ollut kaikissa oikeudenkäynneissä. Hovioikeudessa olimme sitten äitini ja siskoni kanssa. Hovista ei sitten enää kukaan valittanut, Taru Virtanen kertoo.

Kummitäti keräsi surunsa keskellä adressia

Milla oli kummi oman kummitätinsä toiseksi nuorimmalle lapselle.

– Veeti oli silloin vähän reilun vuoden ikäinen, kun Milla kuoli. Millan kuva on olohuoneessa hyllyn päällä. Välillä sitten katsotaan kuvaa yhdessä, että kuka hän oli, kertoo Millan kummitäti Mari Kannisto surullisena.

– Elämää eletään ja se menee eteenpäin, mutta tietysti suru on aina mukana, hän kuvailee kaipuutaan.

Mari Kannisto, keräsi yhdessä Taru Virtasen ystävän kanssa tukiadressin Jorma Sonnisen perustamalle kansalaisaloitteelle, jossa tavoiteltiin tuomioiden koventamisesta rattijuopumus -tapauksissa. Myös Sonninen oli menettänyt tyttärensä rattijuopon uhrina. Hänen Matleena-tyttärensä oli kuollessaan 11-vuotias.

Sonnisen aloite keräsi kansalaisaloitteen etenemiseksi vaadittavat 50 000 nimeä vuonna 2014. Hän kävi henkilökohtaisesti luovuttamassa aloitteen eduskunnan silloiselle puhemiehelle Eero Heinäluomalle. Aloite kuitenkin hylättiin eduskunnassa.

Mari Kannisto keräsi äitiyslomallaan nimiä ”Rattijuoppojen rangaistuksia on tiukennettava” -adressiin.

– Adressimme on edelleen avoimena ja siihen saatiin 53 000 allekirjoitusta neljässä kuukaudessa. Nyt en ole käynyt vähään aikaa katsomassa, mutta sellainen mielikuva on, että sähköisenä on nimiä tullut lisääkin. Paperille saimme noin 7000 allekirjoitusta. Veimme silloin liikenneministeriöön adressin paperisen version, hän kertoo.

"Sillä ei ollut merkitystä, että Milla ja poikaystävä olivat liikkellä mopoautolla"

Kanniston mukaan nykyiset uudistukset kevytautoiluun liittyen lähtivät heidän kansalaisadressistaan liikkeelle. Hän ei kuitenkaan erityisesti korosta mopojen tai mopoautoilun riskejä liikenteessä. Juopunut voi ajaa myös kävelijän tai pyöräilijän päälle.

– Sillä ei ollut tässä kohtaa merkitystä, että Milla ja hänen poikaystävänsä olivat liikkeellä mopoautolla. Enemmän olen huolissani tiellä liikkuvista päihdeongelmaisista ja mielenterveysongelmaisista. Oli vain sattumien summa, ettei se heidän päälleen ajanut auto törmännyt kaksi kilometriä aikaisemmin tavalliseen henkilöautoon, missä oli voimistelujoukkue kyydissä.

Adressin allekirjoittamisen lisäksi voisi Kanniston mukaan rattijuopumuksen kitkemiseksi tehdä paljon muutakin.

– Suomessa on tällä hetkellä lainsäädännössä mahdollista toteuttaa vaikka minkämoista ennalta ehkäisyä. Mutta silloin, kun näitä Millan onnettomuuden jälkeisiä oikeudenkäyntejä oli, niin oikeusasteiden mielestä esimerkiksi ajoneuvon haltuunotto olisi ollut liian radikaali ratkaisu ja liian suuri taloudellinen menetys. Mielestäni ajoneuvojen haltuunottoa ei toteuteta siinä määrin, kun sitä voitaisiin toteuttaa. Myös alkolukkojen katsotaan usein olevan yksittäiselle henkilölle liian korkea kustannus.

Rattijuopumuksien rangaistuksien koventamiset eivät nousseet tänä vuonna esille myöskään eduskuntavaaleissa.

– Vaalikoneissakaan ei ollut kannanottoja tällaisiin millään tavalla, Kannisto huomauttaa.

– Vaaliaiheet pyörivät siellä ilmaston, autoilun, kaupungistumisen ja muiden aiheiden tiimoilla. Minulle ei ainakaan osunut silmään, että tämä olisi millään tavalla ollut mikään puolueagenda kenelläkään, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat