Mainos

Tyttärensä rattijuopon takia menettänyt isä: Tuntuu, että ihminen väsytetään luovuttamaan

Kovempia rattijuopumustuomioita ajaneen kansalaisaloitteen kaatuminen eduskunnan lakivaliokunnassa harmittaa aloitteen laatinutta Jorma Sonnista.

Sonninen lähti ajamaan aloitetta rattijuopumustuomioiden kiristämisestä omille tyttärilleen sattuneen onnettomuuden jälkeen. Sonnisen 11-vuotias tytär kuoli vuonna 2015 rattijuopon törmäyksessä, vanhempi 16-vuotias tytär puolestaan loukkaantui pahasti.

Vaikka kansalaisaloite nyt hylättiinkin, löytää Sonninen siitä hyvääkin. Sonnisen mukaan moni lakivaliokunnan jäsenistä oli samaa mieltä useista aloitteen kohdista.

– Ehdotuksesta on lähdössä eduskunnan käsittelyyn kuusi kohtaa, muun muassa alkolukon käyttö. Se tuntuu ihan hyvälle.

Sonninen uskoo, että paremmalla lakituntemuksella aloitteella olisi ollut suurempi mahdollisuus mennä läpi.

– Paljon olisi asiantuntija-apua tarvinnut tuon aloitteen laatimisessa. Se varmaan kaatui osittain siihenkin, että ei ollut riittävän hyvin laadittu, ei ollut sellaista oikeus- ja lakituntemusta. Lakimiesten avulla olisi varmaan voitu laatia parempikin aloite.

Kovempiin rattijuopumustuomioihin mies silti uskoo yhä.

– Nykyinenkin lainsäädäntö antaa mahdollisuuden paljon kovempiin rangaistuksiin. Syyttäjät ovat mielestäni avainasemassa siinä, millaisia rangaistuksia he lähtevät vaatimaan rattijuoppoustapauksessa. Heillä on mahdollisuus vaatia kovempiakin rangaistuksia.

Taistelu jatkuu

Kampanjointia rattijuoppouteen liittyen Sonninen kertoo jatkavansa ainakin paikallistasolla. Tytärten kolarin jälkeen Sonninen on järjestänyt yhdessä pyöräilyseuransa kanssa joka kevät muun muassa tempauksen tierauhan puolesta.

Tytärtensä kolaria Sonninen joutuu kuitenkin yhä puimaan – mahdollisesti myös oikeudessa. Rattijuopon törmäyksessä loukkaantunut vanhempi tytär kärsii nimittäin yhä turman seurauksista.

– Hän kärsii edelleen niskakivuista, nikamissa tapahtui muutoksia rytäkässä, joka aiheuttaa kroonista kipua niskan alueella, Sonninen kertoo.

Vakuutusyhtiö on kuitenkin kiistänyt, että tyttären vammat olisivat aiheutuneet kolarista. Sonnisen mukaan seuraavaksi asiaa puidaan käräjäoikeudessa.

Sonninen myöntää kuitenkin avoimesti, että oikeuden hakeminen kolarin jälkeen on tuntunut raskaalta taistelulta.

– Tuntuu että ihminen väsytetään luovuttamaan. Niin kuin monesti käykin: ei ihmiset jaksa enää viemään eteenpäin riita-asioita vakuutusyhtiöiden kanssa. Ja monesti on varmaan ihan taloudellisestikin mahdotonta pienellä ihmisellä lähteä viemään asioita käräjäoikeuteen, Sonninen toteaa.

Sonninen vakuuttaa, että elämää kuitenkin katsellaan eteenpäin.

– Tyttären kohtalo vain mietityttää. Hän on kuitenkin nuori ihminen vielä, niin tietysti hänelle haluaisi apua järjestää.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.