Miljoonavelkojen ja itsemurha-aikeiden jälkeen menestysyrityksen perustanut Timo: Tätä on sisu!

Timo Halt on nykyään onnellinen mies. Hän asuu unelmiensa Lapissa, nauttii eläkepäivistä ja kiittää sisua siitä, ettei aikoinaan vienyt henkeä itseltään.

Timo Halt syntyi isoon ja köyhään keskisuomalaiseen lapsiperheeseen. 17-vuotias poika lähti heti kansalaiskoulun käytyään töihin Turun telakalle.

– Työskentelin puusepän apulaisena. Välillä tein hommia Ruotsissa. 1980-luvun alussa etenin jo työnjohtajaksi. Oma yritys oli ollut unelmana alusta asti. Vihdoin vuonna 1989 se onnistui parin kaverin kanssa, Timo kertoo.

Sitten tuli se kuuluisa lama. Yritys ajautui konkurssiin vuonna 1991.

Sokki vei itsemurhan partaalle

– Se oli täydellinen sokki. Minulla oli vaimo ja pieni tyttö. Olin kiinnittänyt oman talon ja muun omaisuuden, velkaa ja vakuuksia oli sinne sun tänne. Konkurssin seurauksena maksettavaksi pamahti kahden miljoonan markan takuuvelat, Timo kertoo.

Maailma oli Timosta surkea ja paha paikka.

– Olin totaalisen lamaantunut. Ongelmat tuntuivat sekaiselta lankavyyhdiltä, jonka purku oli mahdotonta mistään päästä.

– Voi sanoa, että olin tekemässä itsemurhaa.

Kahden miehen yrityksestä 200 työntekijän firmaksi

Potkun eteenpäin antoi tuttu pankinjohtaja.

– Hän sanoi, että sinä olet niin hyvä mies, ettei sinua päästetä hunningolle. Elämisen tarve, usko ja toivo paremmasta voittivat.

Timo sai uuden lainan. Sillä hän perusti laivanrakennusyrityksen Orsap Oy:n ystävänsä kanssa. Konkurssista oli kulunut tuolloin puoli vuotta.

– Edellisen yrityksen velkoja maksoin 15 vuotta. Henkilökohtaisista takuuveloista pääsin eroon velkasaneerauksessa, Timo kertoo.

Kahden miehen yrityksenä käynnistynyt Orsap kasvoi suureksi. Se työllisti noin 200 miestä ja saman verran alihankkijoita.

– Välillä käytiin syvällä talouskuopassa. Panostimme kuitenkin kasvuun tekemällä pitkää päivää.

Sydänongelmat pakottivat jättämään työt

Kahdeksan vuotta sitten Timon sydän alkoi reistailla.

– Stressi oli kova. Työpäivät venyivät usein aamukolmesta iltamyöhään. Lopulta tilanne meni niin pahaksi, että jouduin letkuissa Tyksiin.

– Lääkäri sanoi, että "Kuules Timo: nyt on sellainen homma, että sinun pitää päättää, haluatko elää vai tehdä töitä".

Timo halusi elää. Hän myi viimeisenkin puolikkaansa yrityksestä vuodenvaihteessa 2009.

Haaveet toteutuivat Lapissa

– Luojalle kiitos, että käytti kovan koulun – tuskin osaisin nauttia tästä ajasta, jos välillä ei olisi ryvetty pohjamudissa. Nyt elämä on juuri sitä, mistä olen aina haaveillut, Timo sanoo.

Hän muutti Raisiosta Lappiin kolme vuotta sitten, kun sydämentahdistin oli asennettu.

– Rakensin aikani kuluksi pari taloa, joista toisessa nyt asun. Oli mahtavaa päästä tekemään pitkästä aikaa käsillään.

– Kyllä se aika mysteeri on, miksi Lappi minua kiehtoo. Jostain sielun syvimmästä se tarve muuttaa tänne vain tuli – ehkä olen ollut edellisessä elämässäni lappilainen metsätraktori, Timo nauraa.

Täytyy olla unelma

Muita vaikeuksien murtamia Timo kehottaa unelmoimaan.

– Ensin täytyy aina olla unelma – ainakin yksi, ellei useampia. Vaikka olisi kuinka vaikeaa, pitää luottaa itseensä, jaksaa uskoa ja tehdä töitä.

– Periksi ei saa antaa takaiskuista huolimatta. Jos tippuu persiilleen, siitä noustaan pikkuhiljaa: ensin polvilleen, sitten istumaan, seisomaan – ja lopulta jatketaan matkaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat