Miljoonat vaeltavat taas Mekkaan – toisille papuja, toisille herkkuja

Pyhiinvaelluskausi Saudi Arabiassa sijaitsevaan Mekkaan alkoi eilen. Muutama miljoonaa harrasta muslimia kokoontuu pyhään kaupunkiin kiertämään Kaaban kiven seitsemän kertaa. Samalla matkalla pitää käydä läheisellä Arafat-vuorella. Monelle muslimille pyhiinvaellus on elämän kohokohta.

Pyhiinvaeltajia on joka lähtöön. Eniten silmiin pistävät rikkaat ja köyhät, sillä pyhiinvaeltajien kulutustottumukset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Mekan suuren moskeijan läheisyydessä on ilmastoitu Abraj al-Bait -hotellialue, jossa henkilökunta vastaanottaa rikkaimmat pyhiinvaeltajat hymyssä suin. Kyseessä ei ole vain useiden hotellien keskittymä vaan alueelta löytyy myös runsaasti kalliita ostoskeskuksia ja huippuravintoloita. Maamerkkinä toimii Mecca Royal Clock Tower, joka on maailman kolmanneksi suurin rakennus ja sijaitsee sopivasti Mekan moskeijan takana.

– Vieraamme ovat normaalisti hyvin toimeentulevia pyhiinvaeltajia, jotka ovat valmiita maksamaan mukavuuksista, kertoo hotellin työntekijä uutistoimisto AFP:n toimittajalle. Luonnollisesti työntekijä ei halua kertoa nimeään.

Viikon yöpymiset 7 000 dollaria

Yöpymisen hinta pyhiinvaellusaikana on varsin korkea, sillä sesonki on  lyhyt. Keskimäärin huonehinta on noin tuhat dollaria päivältä, jos viipyy viikon. Hintaa viikon oleskelusta kertyy siis noin 7000 dollaria eli yli 6000 euroa.

Monista hotellihuoneista on näkymä suoraan suuren moskeijan Kaaban kivelle.

– Halusimme yöpyä lähellä suurta moskeijaa, jotta säästäisimme aikaa itse rukoiluun, hotellikompleksissa asuva 45-vuotias egyptiläinen kertoo. Hän on yhdessä vaimonsa kanssa shoppailemassa ostoskeskuksessa, joka on hotellin yhteydessä.

– Ulkona on liian kuuma, hän sanoo. Mekassa on näihin aikoihin noin 40 lämpöastetta.

Samaan aikaan jotkut pyhiinvaeltajat viettävät aikaansa ulkona polttavassa kuumuudessa, sillä heillä ei ole rahaa kalliisiin hotelleihin.

Vaikka pyhiinvaeltajat ovat valkoisissa vaatteissaan hyvinkin saman näköisiä, itse uskonnollisten rituaalien ulkopuolella ihmisten eron huomaa selvästi: rikkaat ovat täälläkin rikkaita ja köyhät köyhiä.

Roskia kaduilla, löyhkää ilmassa

Islamin pyhimmän paikan itäisen sisäänkäynnin luona roskat kasaantuvat teiden varsille ja löyhkä täyttää ilman. Vanhusten pitämissä myyntikojuissa myydään perinteisiä pyhiinvaellustavaroita ja käyttöesineitä. Alue on Saudi Arabian valtion tukema, jotta köyhätkin voisivat ostaa tarvitsemiaan tavaroita. Hallitus maksaa katukauppiaiden pitämien kojujen sähkön ja maanomistajien vuokrat. Myyjien täytyy maksaa vain hankkimansa tuotteet. Alueella vapaaehtoiset jakavat ruokalaatikoita halukkaille pyhiinvaeltajille. 

– Kaupat ovat täällä tosi kalliita. Itäisen puolen kojuista tavaraa saa halvemmalla, 55-vuotias Um Hani kertoo.

Hän on egyptiläinen ja pääsi Mekkaan Egyptissä järjestettävän arvonnan avulla. Vuosittaisissa arpajaisissa valitaan sattumanvaraisesti kansalaisia, jotka pääsevät valtion tuella Mekkaan. Um Hani on tyytyväinen kekseihin, tonnikalaan, papuihin ja mehuun, jota köyhempien pyhiinvaeltajien hostel-tyyppisissä majoituspaikoissa tarjotaan.

Valtava kokoontuminen

Saudi Arabiaan tulee vuosittain noin 1,4 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Lisäksi satojatuhansia saudeja osallistuu tapahtumaan. Pyhiinvaelluskautta pidetään yhtenä maapallon suurimpana yksittäisenä kokoontumisena. Jokaisen muslimin odotetaan osallistuvan pyhiinvaellukseen vähintään kerran elämässään.

Vaikka isäntämaa yrittää olla ystävällinen vierailijoille, kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

– Kuljetukset ovat huonoja, majoituspaikkamme on huono ja ruoka, se vasta onkin tosi pahaa... vaikka maksoimme lähes 4 000 euroa matkastamme, tunisialainen pyhiinvaeltaja Abu Salim valittaa.

Saudi Arabiassa asuva jemeniläinen pyhiinvaeltaja puolestaan ihmettelee maailmanpolitiikan käänteitä.

– Jotkut pyhiinvaeltajat kuuluvat ISISiin, toiset al-Qaidaan. Nämä ryhmät yrittävät tuhota islamia vaikka sanovatkin taistelevansa sen puolesta, jemeniläinen kertoo nimettömänä. Hänen vaimonsa seisoo hiljaa vieressä kaiken peittävässä mustassa kaavussa, josta vain hänet silmänsä näkyvät.


Lue myös:

    Uusimmat