Kahden miljoonan muslimin pyhiinvaellus alkaa tänään – moderneissa pyhiinvaelluksissa ostarit ovat korvanneet basaarit

Lähes kaksi miljoonaa muslimia aloittaa tänään vuotuisen pyhiinvaelluksen eli hajjin Mekassa Saudi-Arabiassa. Kuusi päivää kestävä pyhiinvaellus on yksi islamin peruspilareista.

Pyhiinvaellus seuraa profeetta Muhammedin jalanjälkiä. Ensin pyhiinvaeltajat toimittavat rituaalin kiertämällä Mekassa sijaitsevan Kaaban pyhäkön seitsemän kertaa ympäri.

Mekasta pyhiinvaeltajat siirtyvät Minan laaksoon, ja myöhemmin he kiipeävät Arafat-vuorelle rukoilemaan ja lukemaan Koraania.

Uutissivusto Al-Jazeeran mukaan kaksi vuotta sitten Mekkaan saapui ulkomaisia pyhiinvaeltajia eniten Indonesiasta, Pakistanista ja Intiasta. Suurin osa pyhiinvaeltajista oli saudiarabialaisia.

Ostarit korvanneet basaarit

Mekkalaiset kauppiaat ovat valmistautuneet huolellisesti pyhiinvaeltajien saapumiseen. Kaupunki on täynnä pikaruokapaikkoja ja ruokakojuja.

– Bisnes sujuu erittäin hyvin, sanoi kojumyyjä Faisal Addais lähellä kaupungin suurinta moskeijaa.

– Asiakkaat ovat ulkomaalaisia ja puhuvat kaikkia kieliä, lisäsi 41-vuotias jemeniläinen uskonnollisten muistoesineiden myyjä.

Kielimuurista usein kuitenkin selvitään laskimen avulla. Muistoesineiden lisäksi kaupaksi käyvät myös saudiarabialainen kulta, kellot ja vaatteet.

Modernin ajan pyhiinvaelluksista useita kirjoja kirjoittanut Luc Chantre kertoo AFP:lle, että nykyisin suurimman moskeijan ympäristössä on ostoskeskuksia perinteisten basaarien sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat