Mekassa yli 1 000 hajj-pyhiinvaeltajaa kuollut

Saudi-Arabiassa yli tuhat ihmistä on kuollut pääosin helteiden seurauksena tämän vuoden hajj-pyhiinvaelluksella Mekkaan.

Uutistoimisto AFP:n eri maiden virallisiin lausuntoihin perustuvien laskujen mukaan kuolleita oli torstaina jo ainakin 1 080.

Yli puolet kuumuuteen kuolleista on ollut rekisteröimättömiä pyhiinvaeltajia, jotka pyrkivät suorittamaan muslimeilta vaaditun velvollisuutensa epävirallisia kanavia pitkin, koska viralliset järjestetyt matkat ovat kalliita.

Kaikista kuolleista lähes 660 ihmistä eli valtaosa oli egyptiläisiä, kertoi diplomaattilähde AFP:lle torstaina. Heistä lähes kaikki olivat rekisteröimättömiä.

Myös noin kymmenen muuta maata, mukaan lukien muslimienemmistöinen Turkki, Iran, Indonesia, Tunisia ja Jordania, ovat ilmoittaneet omien kansalaistensa kuolemista pyhiinvaelluksella.

Saudi-Arabia ei ole antanut tietoa kuolleiden lukumäärästä, mutta kertoi pelkästään sunnuntain aikana yli 2 700 ihmisen uupuneen kuumuudessa. Omaiset ja ystävät etsivät yhä Mekassa kadonneita läheisiään, joiden kohtalosta ei ole tietoa, soitellen sairaaloihin ja etsien tietoa verkkouutisista.

Ihmiset "aivan nääntyneitä"

Turkin suurimpiin kuuluvan Milliyet-lehden mukaan saudiviranomaiset ovat asennuttaneet Mekassa pyhinä pidetyille paikoille ilmanjäähdytysjärjestelmiä ja vesisuihkusalkoja, joilla yritetään viilentää jopa 52 asteeseen kivunneessa helteessä tuntikausia kulkevia pyhiinvaeltajia. Milliyetin mukaan saudiviranomaiset ovat myös ohjeistaneet pyhiinvaeltajia käyttämään sateenvarjoja suojaksi auringolta ja juomaan paljon vettä.

Pyhiinvaellukseen osallistui Saudi-Arabian tilastojen mukaan tänä vuonna noin 1,8 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa saapui ulkon mailta.

Rekisteröimättöminä saapuneet ovat olleet kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa, sillä heillä ei ole pääsyä viilennettyihin tiloihin.

– Ihmiset olivat väsyneitä jouduttuaan turvallisuusjoukkojen jahtaamiksi ennen pyhiinvaelluksen (huipentumispäivää lauantaina). He olivat aivan nääntyneitä, eräs arabimaan diplomaatti kertoi AFP:lle.

Osui tänä vuonna polttavaan kesään

Islaminuskon mukaan jokaisen terveen ja taloudellisesti kykeneväisen muslimin on suoritettava pyhiinvaellus Mekkaan ainakin kerran elämässään. Pyhiinvaelluksen ajankohta määräytyy vuosittain islamilaisen kalenterin mukaan, osuen tänä vuonna Saudi-Arabian polttavaan kesään.

Viime kuussa julkaistun sauditutkimuksen mukaan lämpötilat alueella ovat nousseet lähemmäs puoli astetta jokaisella vuosikymmenellä, jolloin mittauksia on tehty.

Weather.com -sääsivuston mukaan torstaina Mekassa mitattiin alkuiltapäivästä yli 42 astetta celsiusta. Öisinkin lämpötilat pysyttelevät ainakin 30 asteen tuntumassa.

Lue myös:

    Uusimmat