Miljoonat paenneet Venezuelasta paremman elämän toivossa – kun työtä ei löydy, on ainoana vaihtoehtona prostituutio: "Äitinä minun on tehtävä, mitä minun on tehtävä"

Venezuelasta pakoon paremman elämän toivossa - nyt prostituoituna Kolumbiassa 2:41

Venezuelasta on paennut kolme miljoonaa ihmisiä köyhyyttä ja toivottomuutta pakoon. Yksi kohdemaa on Kolumbia, jonne noin miljoona venezuelalaista on paennut paremman elämän toivossa. Moni yllättyy, mitä joutuu tekemään elantonsa eteen. 

Uutiskanava CNN kertoo, kuinka koulutetut naiset etsivät työpaikkaa mutta eivät löydä sellaista. Ainoa, mitä on tarjolla, on prostituutio.

Viisi vuotta sairaanhoitajaksi opiskellut Mariza pakeni Kolumbiaan miljoonien venezuelalaisten tavoin jo kaksi vuotta sitten. Venezuelaan jäi äiti ja kaksi lasta.

Työnhaku ei tuottanut tulosta

Mariza kuvitteli löytävänsä pian koulutustaan vastaavaa työtä mutta ovet sulkeutuivat toistuvasti hänen silmiensä edessä.

Siinä vaiheessa, kun Mariza ei saanut edes siivoustyötä, hän oli vaikean päätöksen edessä.

– Minulla on nyt yksi äijä tänään ja toinen huomenna, hän kertoo vaipumistaan prostituutioon.

– Äitinä minun on tehtävä, mitä minun on tehtävä (ansaitakseni rahaa), hän sanoo.

Koulutus oli turhaa

Mariza on todella pettynyt siihen, että pitkä koulutus ei ole auttanut eteenpäin.

– On turhauttavaa huomata, että opiskelin viisi vuotta elämästäni... se on viisi menetettyä vuotta, koska en voi tehdä koulutustani vastaava työtä, Mariza sanoo pala kurkussa.

Venezuelassa sairaanhoitaja pystyi Marizan mukaan ostamaan puolen kuun palkalla pussin jauhoja. Jos siis kaupasta ylipäätään löytyi jauhoja.

Kauppamatkoista tuli koettelemus, sillä kaupoista alkoivat loppua tavarat, kuten vaikkapa vaipat hänen vauvalleen.

Tavarat tyhjentyneet kaupoista

Marizan mukaan ihmiset saattoivat viettää yön kaupan edustalla, jotta saisivat ensimmäisten joukossa jonotusnumeron kauppaan. Odotuksen jälkeen pienellä numerolla saattoi saada tavaroita tai elintarvikkeita, joita kaupassa sattui sinä päivänä olemaan.

– Piti ostaa sitä, mitä sattui saamaan, hän sanoo.

– Silti äänestimme aina Chavezia.

Hugo Chavez oli nykyisen presidentin Nicolas Maduron edeltäjä. Chavez oli köyhän kansan puolella ja niin on Madurokin väittänyt olevansa.

Molemmat ovat käyttäneet maan öljyrahaa sosiaalisiin ohjelmiin, mutta kun öljyn hinta alkoi laskea, myös tukiohjelmat kutistuivat.

– Koko perheemme äänesti Chavezia. Tuolloin ei ollut nälkää eikä pulaa, hän sanoo ja kertoo, että jos tuolloin mentiin ulkomaille, kyse oli lomamatkasta.

Nyt Mariza on Cucutassa, joka sijaitsee Kolumbian puolella lähellä rajaa. Kaupungissa on paljon venezuelalaisia ja siellä on korkea työttömyys.

CNN:n toimittaja kysyy, ymmärtääkö hänen äitinsä, mitä hän nykyisin tekee.

– Äitini on superäiti, hän on kaikkeni. En usko, että hän tuomitsee minua sinä päivänä, kun hän saa selville, mitä teen täällä. Vaikka se sattuu varmasti.

Prostituutiolla leipää lapsille

Kolumbiaan on saapunut viikko sitten asianajaja Malcia Venezuelasta. Hän on jättänyt kaksi lastaan 64-vuotiaille vanhemmilleen.

– Minulla oli varaa antaa heille aamiainen, toisinaan pelkkä lounas ja he menivät yleensä nukkumaan ilman illallista.

Malcia tuli Kolumbian puolelle toivoen saavansa töitä siivoojana tai lastenvahtina. Häneltäkin ovet sulkeutuivat nenän edestä.

– En koskaan kuvitellut joutuvani tähän äärimmäiseen tilanteeseen, hän sanoo kyynelehtien.

– Kun olin Venezuelassa, olin tulossa hulluksi. Nyt olen jälleen tulossa hulluksi, sillä teen täällä asioita, jotka eivät ole ollenkaan hyviä.

– Polvistun illalla Jumalan eteen, olen käynyt jopa kirkossa pyytämässä anteeksiantoa, sillä ajattelen lapsiani ja näen heidän kasvonsa edessäni. Tämä ei ole todellakaan helppoa.

Ericalle annettiin "mahdollisuus"

Sama kohtalo on kouluttamattomilla naisilla. CNN kertoo 17-vuotiaasta Ericasta, joka ei myöskään ole löytänyt töitä.

Erica myy itseään saadakseen rahaa 7-kuukautisen poikansa ruokaan.

– Minulle annettiin tämä "mahdollisuus", pahin mikä on olemassa, Erica sanoo.

Erican mukaan hän opiskelisi eläinlääkäriksi, jos Venezuelassa ei olisi Maduron hallintoa. Mutta nyt, äitinä, hän sanoo tekevänsä mitä tahansa lapsensa eteen.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat