Miljoonan ihmisen mielenosoitus kertoo valtiollisen median mukaan juonittelusta länsimaiden kanssa – Kiina puolusta voimakkaasti Hongkongin luovutuslakia

Honkong ei luota hallintoonsa 2:04

Kiina tuki maanantaina voimakkaasti Hongkongin kiisteltyä lakimuutosta, jota sadattuhannet ihmiset vastustivat viikonloppuna mielenosoituksessa erityishallintoalueella. Ainakin Yhdysvalloissa ja Kanadassa järjestettiin tukimielenosoituksia Hongkongin puolesta.

Lakimuutos mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiinan politiikkaa arvostelevia henkilöitä voitaisiin lain varjolla ottaa kiinni ja viedä Manner-Kiinan puolelle.

Kiinan ulkoministeriön edustajan Geng Shuangin mukaan mielenosoitukset eivät Kiinan päätä käännä.

– Tulemme tukemaan vakaasti Hongkongin hallintoa. Tämän lisäksi vastustamme kaikkea ulkopuolista sekaantumista lainsäädäntöön, Geng sanaili.

Kiinan valtiollisen median mukaan mielenosoittajat juonittelevat länsimaiden kanssa Kiinaa vastaan.

– On huomionarvoista, että osa ulkomaisista voimista on merkittävästi voimistanut kanssakäymistään Hongkongin opposition kanssa viime kuukausina, kirjoitti valtiollinen Global Times.

"Järkevää lainsäädäntöä"

Hallituksen äänitorvi China Daily puolestaan perusteli lakimuutosta sillä, että sadat muualta tulleet rikolliset ovat käyttäneet Hongkongia hyväkseen paetakseen oikeutta.

– Kuka tahansa järjellinen ihminen pitäisi lakimuutosta oikeutettuna, mielekkäänä ja järkevänä lainsäädäntönä, joka vahvistaa Hongkongin oikeusvaltiota ja takaa oikeuden toteutumisen, lehti kirjoitti.

Manner-Kiinassa Hongkongin protesteista ei uutisoitu, vaikka järjestäjien mukaan kaduilla oli yli miljoona ihmistä. Poliisi arvioi määrän selvästi pienemmäksi, sen mukaan väkimäärä oli suurimmillaan 240 000.

Haku Kiinan suositussa Weibo-mikroblogipalvelussa ei tuottanut yhtään osumaa. Nimettömänä pysytellyt kiinalaisopiskelija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hänen WeChat-pikaviestitilinsä suljettiin kahdeksi päiväksi sen jälkeen, kun hän oli julkaissut kuvia mielenosoituksista kolmen ihmisen ryhmäkeskustelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat