Mainos

Hongkongin hallitus ei aio luopua tunteita kuumentaneesta lakimuutoksesta – China Daily jättiprotestista: Ulkomaiset voimat yrittävät vahingoittaa Kiinaa ja luoda kaaosta Hongkongissa

1:51
Sadattuhannet hongkongilaiset kerääntyivät eilen kaduille protestoimaan muutosta vastaan.

Hongkongin hallitus pitää kiinni kiistellystä lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi tietyistä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen manner-Kiinaan. Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam sanoo, että hänellä ei ole mitään aikeita vetää pois lainsäädäntöä, joka sai eilen sadattuhannet hongkongilaiset osoittamaan mieltään.

Hongkongin aluejohtajan mukaan lakimuutos auttaa oikeuden toteutumisessa ja varmistaa, että Hongkong täyttää kansainväliset velvollisuutensa rajat ylittävän rikollisuuden kitkemisessä.

Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiina saa lakimuutoksen varjolla tiukemman otteen erityishallintoalueestaan ja Kiinan politiikkaa arvostelevia ihmisiä voitaisiin luovuttaa manner-Kiinaan.

Mielenosoittajia "johdettu harhaan"

Kiinan hallituksen äänitorvi China Daily arvosteli pääkirjoituksessaan Hongkongin protesteja. Lehden mukaan "700  000 ihmistä Hongkongissa on allekirjoittanut tuenilmauksen luovutuslain muuttamiseksi", mutta samaan aikaan "joitakin ihmisiä" lähti kadulle protestoimaan muutosta vastaan.

– Joitakin heistä oli ilmeisesti johdettu harhaan lain tarkoituksesta kun taas jotkut yrittivät vain ajaa poliittista agendaansa, lehti päättelee ja antaa ymmärtää, että "jotkut ulkomaiset voimat" yrittävät vahingoittaa Kiinaa ja luoda kaaosta Hongkongissa.

Järjestäjien mukaan mielenosoittajia oli yli miljoona. Poliisi arvioi määrän selvästi pienemmäksi, sen mukaan väkimäärä oli suurimmillaan 240 000.

China Dailyn mukaan luovutuslain muutos on perusteltu, koska sadat muualta tulleet rikolliset ovat käyttäneet Hongkongia hyväkseen paetakseen oikeutta.

– Kuka tahansa järjellinen ihminen pitäisi lakimuutosta oikeutettuna, mielekkäänä ja järkevänä lainsäädäntönä, joka vahvistaa Hongkongin oikeusvaltiota ja takaa oikeuden toteutumisen, lehti kirjoittaa.

Tukimielenosoituksia Kanadassa ja Yhdysvalloissa

Kanadassa ja Yhdysvalloissa on järjestetty tukimielenosoituksia Hongkongin eiliselle jättiprotestille.

Kanadan Vancouverissa sadat ihmiset kokoontuivat sunnuntaina Kiinan konsulaatin edustalle osoittamaan mieltään lakimuutosta vastaan. Myös Los Angelesissa ihmiset marssivat hongkongilaisten tueksi.

Mielenosoittajat kantoivat keltaisia sateenvarjoja tuenilmauksena Hongkongin vuoden 2014 mielenosoituksille, jotka muistetaan sateenvarjoliikkeenä.

– Tämä lakimuutos vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa, ei vain hongkongilaisiin, sanoi Vancouverin protestin järjestäjä Mabel Tung.

Hongkongista Kanadaan 40 vuotta sitten muuttanut Tung pelkää, että hänen kaltaisensa ihmiset, jotka ovat arvostelleet Kiinan ihmisoikeusloukkauksia, voitaisiin ottaa lakimuutoksen jälkeen kiinni kun he vierailevat Hongkongissa tai matkustavat kaupungin kautta eteenpäin.

Vancouverin alueelle on asettunut tuhansia hongkongilaisia maahanmuuttajia, jotka saapuivat Kanadaan ennen kuin Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997. Kanadan liberaali maahanmuuttopolitiikka on houkutellut maahan myös sittemmin paljon kiinalaisia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja