Mainos

Miljoonan euron Millennium-palkinto ensi kertaa naiselle

2:02

Miljoonan euron suuruisen Millennium-teknologiapalkinnon on saanut yhdysvaltalainen biokemisti Frances Arnold. Palkinnon myöntää suomalainen Tekniikan Akatemia.

Heinäkuussa 60 vuotta täyttävä Frances Arnold on ensimmäinen nainen, joka on saanut palkinnon.

Hänen uraauurtava innovaationsa on matkia luonnonvalintaa ja nopeuttaa molekyylien evoluutiota laboratoriossa. Menetelmällä pystytään luomaan proteiineja, joita voidaan käyttää esimerkiksi uusiutuvan energian sovelluksissa ja lääkkeiden valmistuksessa.

Arnold kertoo kantaneensa koko uransa ajan huolta vahingosta, jota ihmiset aiheuttavat maapallolle ja toisilleen. Yksi hänen suurimmista tavoitteistaan on ollut uusiutuviin raaka-aineisiin ja biotekniikkaan perustuvan vihreän kemianteollisuuden luominen.

– Tieteen ja teknologian keinoin voimme pienentää merkittävästi kemikaalien haitallisia vaikutuksia ympäristöön, hän sanoo.

Kaikkein tärkeintä on Arnoldin mukaan asenteiden muuttuminen ja se, että ihmiset alkavat vaatia ympäristön huomioimista.

– Olen työskennellyt alalla 25-30 vuotta ja viimeisten viiden, kymmenen vuoden aikana on tapahtunut merkittävää edistymistä. Teknologia on parempaa ja puhtaampaa.   
Suurin haaste on Arnoldin mukaan tehdä puhtaasta teknologiasta kilpailukykyinen muoti.  
Tekniikan Akatemian hallituksen puheenjohtajan, professori Marja Makarowin mukaan Arnoldin palkitseminen on juuri nyt hyvin ajankohtaista, koska useat maat, Suomi mukaan lukien, pyrkivät vahvistamaan puhdasta teknologiaa käyttävää teollisuutta ja vihreää kasvua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.