Mainos

Miljoonan euron Millennium-palkinto suomalaistohtorille – Tuomo Suntolan kehittämä teknologia löytyy älypuhelinten taustalta

Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon on saanut tekniikan tohtori Tuomo Suntola atomikerroskasvatuksen teknologian kehittämisestä. Suomalaisfyysikon kehittämä teknologia löytyy nykyajan älypuhelinten ja tietokoneiden taustalta.

Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon on saanut tekniikan tohtori Tuomo Suntola atomikerroskasvatuksen teknologian kehittämisestä.

Suntola on palkinnon ensimmäinen suomalainen voittaja, joka on myös tehnyt uransa Suomessa. Vuonna 2012 palkittu Linus Torvalds on tehnyt uransa Yhdysvalloissa.

Tekniikan Akatemia -säätiön (TAF) kansainvälisen palkinnon jakoi presidentti Sauli Niinistö Helsingissä.

Käytetään myös lääketieteessä

Suntolan 1970-luvulla kehittämä atomikerroskasvatusteknologia (Atomic Layer Deposition, ALD) on nykyajan älypuhelinten ja tehokkaiden tietokoneiden taustalta löytyvä teknologia.

– Se on menetelmä, jolla voidaan rakentaa ohuita materiaalikerroksia hyvin hallitulla tavalla atomikerros kerrallaan, Suntola selittää luomaansa teknologiaa.

Suomalaiskeksintöä käytetään myös lääketieteessä ja energia-alalla. ALD-teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja tietokoneiden mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin.

Ehdokkaita palkinnon saajiksi otettiin vastaan kaikkialta maailmasta ja kaikilta teknologian alueilta sotateknologiaa lukuun ottamatta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.