Mainos

Miljoona tapaa kuolla lännessä (A Million Ways to Die in the West)

USA, 2014. Ohjaus: Seth MacFarlane. Käsikirjoitus: Alec Sulkin, Seth MacFarlane, Wellesley Wild. Kuvaus: Michael Barrett. Leikkaus: Jeff Freeman. Musiikki: Joel McNeely. Tuotanto: Scott Stuber, Jason Clark, Seth MacFarlane. Pääosissa: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi, Neil Patrick Harris, Liam Neeson, Sarah Silverman. Kesto: 116 min. Levittäjä: Finnkino.

Pelkurimainen lammasfarmari ja surkea pyssymies Albert (Seth MacFarlane) ei ole erityisen hyvä työssään. Hyvin ei mene yksityiselämässäkään, sillä Albertin tyttöystävä Louise (Amanda Seyfried) päättää lähteä toisen miehen matkaan. Kuten länkkäreissä on tapana, tuntemattoman saapuminen kaupunkiin mullistaa monen elämän. Tällä kertaa tuo mystinen muukalainen on hehkeä nainen (Charlize Theron). Valitettavasti hän on myös naimisissa lännen pelätyimmän asesankarin (Liam Neeson) kanssa.

1880-luvun lopun Arizonaa, armotonta villiä länttä katsellaan nykyihmisen perspektiivistä. Kreisikomedioissa on toki lupa olla piittaamatta logiikan perusteista, mutta mennyt maailma, jossa vallitsee nykyihmisille ominainen itsetutkiskelu ja tunneskaala, tuntuu oudolta. Vaikka kunniakysymykset ovat preerioiden miehille tärkeitä, he tuskin Albertin tavoin alentuisivat tai edes ehtisivät märehtiä sydänsurujaan. Jos kertojana olisi ollut esimerkiksi aikamatkaaja, huumori olisi saattanut toimia paremmin.

Sitten se itse huumori. Kuulemme lohkaisuja intiaaneista, afrikkalaisista orjista ja kristinuskosta, mutta ennen muuta alapää- ja pieruvitsit nousevat etusijalle. Komediassa käydään läpi kaikki kehon nesteet spermasta ripuliin - varsin puberteettisella linjalla siis mennään. Länkkäreiden suosimat, sinänsä hienot kuvat karusta ja pölyisestä preeriasta eivät puhuttele niitä, jotka jaksavat nauraa vitseille. Viittaukset populaarikulttuuriin taas tuntuvat olevan ikään kuin väärässä elokuvassa.

Komedia villistä lännestä on jo tehty 1970-luvulla, jolloin asialle omistautui huumorin lähettiläs Mel Brooks. Miljoona tapaa kuolla lännessä on onnahteleva genreparodia, jossa älyn ja huumorin terä on tylsä. Tilannetta ei auta se, että mukaan on saatu Liam Neeson ja Charlize Theron.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.