Miljardin veronpalautuspotti ja kotitalouksien kertyneet koronasäästöt – edessä todellinen kulutusjuhlasyksy? "Patoutunutta kysyntää on"

Suomalaisille maksetaan tänään veronpalautuksia – MTV vieraili kauppakeskus Triplassa shoppailuhumussa 4:05
Katso myös video: MTV Uutiset Live vieraili Pasilan Triplassa perjantain veronpalautuspäivänä.

Verohallinto on maksanut 1,1 miljardin euron veronpalautukset perjantaina 3. syyskuuta. Kyseessä on vuoden suurin yksittäisen kuukauden palautussumma, kertoi MTV Uutiset keskiviikkona. 

Palautuksia jaetaan 1,1 miljoonalle suomalaiselle , joista suurin osa on palkansaajia. 

Verohallinnon ekonomisti Aki Savolainen kertoo MTV Uutisille, että vuoden 2020 yksittäinen suurin palautussumma jaettiin elokuussa, 853 miljoonaa euroa. Isojen summien ajoitukselle syksyyn on yksinkertainen selitys. 

– Verotus valmistuu isolta osalta asiakkaita elo-syyskuun alussa, Savolainen sanoo.

Samalla kotitalouksien säästämisaste (kulutusmenojen jälkeen jäävät tulot) on kasvanut. Tilastokeskuksen yliaktuaarin Jarkko Kauniston mukaan kotitalouksien tarkistettu, kausitasoitettu säästämisaste oli 5,5 prosenttia tammi-maaliskuussa 2021.

Kasvua on ollut 2,7 prosenttia verrattuna vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen.

Veronmaksajain Keskusliiton ekonomistin Janne Kalluisen mielestä kotitalouksien kulutus tulee piristymään palautusten ja säästöjen yhteisvaikutuksesta. 

– Nyt, kun säästöjäkin on kertynyt, niin patoutunutta kysyntää on, hän sanoo.

Koronan vaikutusten ja porrastetun veronpalautuksen takia on Kalluisen mukaan vaikea arvioida, mihin kulutus kohdistuisi nyt syksyllä.

Kysyntää voisi hänen mukaansa olla aloilla, joihin kotitalouksilla ei ole aiemmin ollut varaa tai välttämättä kiinnostusta.

–  Esimerkiksi matkailu on yksi tällainen kohde. Korona on kuitenkin luonteeltaan sellainen, että vaikea sanoa varmasti, Kalluinen arvioi.

Tilastokeskuksen Kaunisto arvelee, että koronan tuomat rajoitukset muun muassa matkailu- ja ravintola-alalla sekä epävarmaksi koettu taloustilanne ovat vaikuttaneet säästöjen kertymiseen. 

Kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen määrä on kuitenkin laskenut 0,2 miljardia 30,8 miljardiin euroon viime vuodesta.

– Isointa laskua on ollut palkkatuloissa. Maksetut sosiaalietuudet ovat tasapainottaneet tilannetta tämän ja viime vuoden aikana, Kaunisto kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat