Näin paljon suomalaiset törsäävät jouluun – veronpalautusten maksupäivän muutoksella ratkaiseva merkitys

8:01
Lapset testasitvat kauppojen lelujoulukalenterit – videolla raati arvioi kalenterien sisältöä.

Suomalaiset aikovat käyttää jouluun tänä vuonna vähemmän rahaa kuin vuosi sitten, kertoo Nordean kyselytutkimus. Ensisijaiseksi syyksi arvellaan veronpalautusten maksupäivän muutosta.

Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä jouluun keskimäärin 530 euroa aikuista kohden. Tämä on noin sata euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Summasta 330 euroa menee lahjoihin, 200 euroa muihin joulukuluihin.

Joulukaupan on perinteisesti käynnistänyt veronpalausten maksupäivä marras-joulukuun taitteessa. Tänä vuonna suurin osa veronpalautuksista maksettiin kuitenkin jo elo-syyskuussa, mikä on näkynyt myös joulukauppaan valmistautuessa.

Jos viime vuonna joka neljäs (28 %) arvioi upottavansa ainakin osan veronpalautuksistaan joululahjaostoksiin, oli tämän vuoden vastaava luku vain 4 %.

Suurin osa syksyllä veronpalautuksia saaneista (74 %) ei kyselyn mukaan ole myöskään säästänyt palautuksiaan joulua varten. Noin neljännes (23 %) vastaajista ilmoitti säästäneestä ainakin osan summasta.

"Veronpalautusrahojen puuttumista saatetaan korvata luotolla"

– Vastauksissa on nähtävissä säästeliäisyyttä joulun suhteen, arvioi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Hän arvioi kuluttajien muutaneen suhtautumistaan talousnäkymiin varautuneemmaksi, millä on väistämättä vaikutusta myös joulukauppaan.

– Vain joka kymmenes vastaaja arvioi joulumenojen kasvavan viime vuodesta.

Silti joulukauppaan tullee vaikuttamaan eniten veronpalautusajankohdan siirtyminen. Kärkkäinen nostaa myös esiin mahdollisuuden, jonka mukaan jouluostokset saatetaan kustantaa puuttuvien veronpalautusrahojen sijaan luotolla.

– Vain joka kymmenes arvelee rahoittavansa joululahjaostoksiaan luotolla, mutta tämä voi olla optimistinen arvio, jos veronpalautusrahojen puuttumisen vaikutus joulubudjettiin yllättää kuluttajat, hän analysoi.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja