Miksi vantaalaisessa varastossa säilytetään intiaanien jäänteitä ja esineitä? MTV esittelee kohutut intiaaniaarteet – näistä esineistä Trump kiitteli presidentti Niinistöä

Suomi palauttaa kymmeniä Yhdysvaltojen alkuperäisväestölle kuuluneita esineitä – arvokkaaseen kokoelmaan kuuluu keramiikkaa, kiviesineitä ja ihmisjäänteitä 7:13

Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien viimeviikkoisesta tapaamisesta jäi päälimmäisenä mieleen Donald Trumpin vihainen purkaus mediaa kohtaan. Vähemmälle huomiolle jäi ilmoitus kansallismuseon hallussa olevien muinaisten pueblo-intiaanien jäänteiden luovuttamisesta takaisin Yhdysvaltoihin. 

Suomi aikoo luovuttaa Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille kansallismuseon Mesa Verde -kokoelman ihmisperäiset aineistot parinkymmenen pueblo-intiaanin haudoista, jotka ovat peräisin arviolta 1200-luvulta. Mesa Verde on nykyään kansallispuisto ja sijaitsee Coloradon osavaltiossa.

Ihmisluiden ja muumioiden lisäksi luovutetaan haudoissa olleita esineitä. Kokoelmassa on kaikkiaan 600 esinettä ja ne ovat peräisin 500–1300 -luvuilta. Muutama kymmenen palautettavaa esinettä ovat tällä hetkellä kansallismuseon kokoelmakeskuksessa Vantaalla. 

Nordenskiöld tutki intiaanien asutusta Mesa Verdessä

Mutta miten ihmeessä muinaiset esineet ja ihmisjäänteet päätyivät Suomeen? Pueblojen asuinoloja tutki 1890-luvun alussa ruotsalainen geologi Gustaf Nordenskiöld, jolla oli myös suomalaisia sukujuuria. 

– Se oli ensimmäinen tieteellisin menetelmin tehty kaivaus. Hän teki tarkat piirrustukset ja muistiinpanot ja otti valokuvat. Tämä on laajin Mesa Verde -kokoelma Yhdysvaltojen ulkopuolella, kertoo kansallismuseon intendentti Heli Lahdentausta.

Muinaisesineiden myyminen ulkomaille ei tuolloin ollut varsinaisesti laitonta, mutta Nordenskiöld joutui kuitenkin vaikeuksiin ja pidätetyksi. Rahapulassaan hän myi kokoelmansa suomalaiselle keräilijälle Herman Antellille, joka puolestaan testamenttasi sen Suomen valtiolle.

Luista on pystytty selvittämään intiaanien elämästä joitakin asioita. Palautusta pyytäneiden Yhdysvaltain alkuperäiskansan edustajien pyynnöstä jäänteisiin ei kuitenkaan tulla kajoamaan enempää.

– Osteologisella menetelmällä pystytään tutkimaan esimerkiksi kenellä oli kariesta ja hammaskiveä. Sukupuolet, iät ja pituudet on myös selvitetty. Mutta tarkempia tutkimuksia tarvittaisiin että saataisiin kaikki virusdiagnostiikka ja sairaudet tarkemmin selville, sanoo Heli Lahdentausta.

Saamelaisille palautetaan yli 2 000 esinettä

Vielä suurempi museoesineiden palautus on vireillä Suomen sisällä. Kansallismuseo sopi kaksi vuotta sitten palauttavansa 2 600 saamelaisten alkuperäisesinettä saamelaismuseo Siidalle.

Heli Lahdentaustan mukaan kansallismuseolla on esineitä myös muun muassa Alaskasta, Aasiasta ja Australiasta. Pyynnöt esineiden palauttamisesta alkuperäiskansoille tuskin päättyvät tähän, ja siksi Museovirasto aikoo laatia palautuksia varten erillisen strategian.

– Varsinkin Australian alkuperäiskansat ovat olleet hyvin aktiivisia ja he ovat olleet meihin yhteydessä. Kyseeseen voisivat tulla lähinnä tällaiset pyhät esineet mitä meillä on heiltä.

– Ihmisjäänteiden osalta olen ehdottomasti sitä mieltä, että ne pitää palauttaa alkuperäiseen paikkaansa. Ryöstelyäkään ei pidä hyväksyä, mutta eivät alkuperäiskansat voi vaatia että kaikki Euroopan museot tyhjennetään, sanoo Lahdentausta.

Lue myös:

    Uusimmat