Miksi Turkki asettuu edelleen poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-tielle? "Ei mitään tekemistä Nato-kriteerien kanssa"

Suomi tapaa Turkin edustajia - miten Nato-juna etenee? 10:10
Suomi tapaa Turkin edustajia - miten Nato-juna etenee?

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat tapaavat tänään Suomessa keskustellakseen Turkin varaumista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnin suhteen.

Kolmen maan virkamiestason säännöllisestä yhteydenpidosta sovittiin Madridin kesäkuun Nato-huippukokouksessa, jossa Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi. Tämän päivän kokous on laatuaan ensimmäinen.

Turkki on ollut kivenä kengässä Suomen ja Ruotsin Nato-ratifioinneissa.

Se on muun muassa vaatinut terroristeina pitämien ihmisten luovuttamista Turkkiin. Turkki on syyttänyt erityisesti Ruotsia terroristeina pitämiensä kurdien ja heidän järjestöjensä suojelemisesta.

Uutisaamussa vieraillut MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä sanoo, että tapahtumat osoittavat Suomelle, että emme ole pelkästään liittymässä sotilasliittoon vaan myös poliittiseen liittoon.

– Kun meillä sattuu olemaan Donald Trump -tyyppinen poliitikko Turkissa, niin hän ajaa omia etujaan. Tällä ei ole mitään tekemistä Nato-kriteerien kanssa, vaan Turkin ulkopolitiikan ja sisäpoliittisten tavoitteiden kanssa, Penttilä sanoo viitateen maan presidentti Recep Tayyip Erdoğaniin

– Tämä on hyvä herätys Suomelle, kun ajateltiin, että olemme sotilaallisesti valmiita Natoon, niin sinne vaan. Pitää myös saada kaikkien Nato-maiden poliittinen hyväksyntä, Penttilä jatkaa.

Valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta muistuttaa, että Euroopassa on myös olemassa muitakin uhkakuvia Ukrainan sodan lisäksi.  

– Turkki haluaa kääntää katseet asioihin, jotka ovat sille tärkeitä. Näin Turkki pystyy asettelemaan turvallisuuspoliittista agendaa myös Naton sisällä.

Penttilän mukaan ratkaisun avaimet Turkin Nato-ratifiointiin ovat muualla kuin Suomessa tai Ruotsissa.  

Joe Biden lupasi Turkille F16-hävittäjäkaupan, ja se oli syy läpimurtoon. Kongressi Yhdysvalloissa kuitenkin jarruttaa edelleen tätä hävittäjäkauppaa. Samalla kun Suomessa pidetään tätä prosessia yllä Turkin kanssa, niin ratkaisun eväät ovat muualla. Ne ovat ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Turkin välisissä suhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat