Miksi sulkutoimet otetaan käyttöön vasta nyt? Näin pääministeri Marin perusteli, miksi aiemmin ei voitu toimia: "Meillä ei tietenkään ole absoluuttista totuutta"

1:21
Otetaanko kovat koronatoimet käyttöön liian myöhään? Pääministeri Sanna Marin arvioi, ehtivätkö rajoitustoimet purra kolmen viikon sulussa

Hallitus ilmoitti tänään aikovansa julistaa poikkeusolot kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen. Pääministerin mukaan hallituksen arvio on, että aika on nyt oikea kovemmille toimenpiteille.

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi, ja sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ehtiikö tämä kolmen viikon sulku enää purra, kun tartuntatilanne on ehtinyt jo äityä näinkin pahaksi?

Pääministeri Sanna Marin (sdp) vastasi tiedotustilaisuudessa, että tätä kysymystä hallituksessa on pohdittu eilisessä kokouksessa.

– Meillä ei tietenkään ole absoluuttista tietoa ja totuutta siitä, mikä on juuri oikea aika.

– Jos me toimimme liian aikaisin, meillä ei ole juridisia edellytyksiä toimia näin painavien toimivaltuuksien osalta. Mutta jos me odotamme liian myöhään, tilanne pääsee niin pahaksi, että taudin etenemisen katkaiseminen on paljon vaikeampaa.

Marinin mukaan heidän arvionsa on, että nyt on oikea aika toimia.

– Mutta tietenkään tällaista varmuutta täydellisestä totuudesta kenelläkään ei ole. Voidaan esittää arvioita, että sulun pitäisi tapahtua aiemmin tai sen pitäisi tapahtua myöhemmin. Me kaikki tiedämme, että meillä on yhteiskunnassa erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on riittävästi, mikä on liian vähän, mikä on liian aikaisin ja mikä liian myöhään. Tämä on hallituksen arvio, ja me tulemme toimimaan tämän suunnitelman pohjalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja