Miksi stressi pilaa ihon? Asiantuntija vastaa

Ihminen on kokonaisuus, joten myös stressi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti. Stressihormonit laukaisevat useita erilaisia reaktioita, joista koituu paljon harmia.

Stressin vaikutukset ihoon ovat yleisiä. Jopa 42 prosenttia Kauneusvinkkien lukijoista kärsii stressin mukanaan tuomista finneistä. 24 prosenttia kantaa stressin seurauksena tummia silmänalusia, kun 11 prosenttia kertoo saavansa stressistä ihottumaa.

Iho rasvoittuu yhdeksällä prosentilla lukijoista, kun toiset yhdeksän prosenttia eivät reagoi stressiin mitenkään. Viidellä prosentilla lukijoista on muita ongelmia, kuten hiusrajan hilseilyä ja kutinaa.

– Kutittaa, kutittaa. Ihoni reagoi stressiin epämääräisellä punoittavalla nokkospaukamaihottumallak johon lääkäri päätään pudisteltuaan määräsi ajoittaisia kortisonikuureja. Stressin kaikottua ihottumakin laantui. Eikä kortisonirasvakaan silloin tuntunut auttavan, kertoo lukija.

Iho näyttää myös usein nuutuneelta ja uupuneelta.

– Kasvoistani tulee rasvaiset, värittömät ja väsyneen näköiset sekä posket tulevat täyteen pieniä näppyjä. Ja ne aina yhtä kammottavat tummat silmänaluset kunnon pusseilla, kertoo toinen lukija.

Stressin vaikutus mielialaan, väsyneisyys, alakuloisuus ja äkäisyys ovat myös lukijoiden tyypillisiä reaktioita stressin puhjetessa.

Miksi iho reagoi stressiin? Helsingin Ihopisteen erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo kertoo.

– Stressin seurauksena talin eritys voi kiihtyä iholla ja pintaverenkierto vilkastua. Ajoittain iholle tulee punaisia länttejä. Käy niinkin, ettei stressaantuneena jaksa huolehtia ihon kunnosta. Stressaantuessa tulee hypistelyä kasvoja, ja sitä kautta saa helpommin näppylöitä, kertoo Helsingin Ihopisteen erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo stressin vaikutuksen taustoja.

Stressi on myös laukaiseva tekijä monen ihosairauden, kuten psoriasiksen tai ruusufinnin taustalla. Ihmisellä voi olla perinnöllinen alttius sairastua iho-ongelmiin, kuten psoriasikseen, joka on krooninen ja elämän kestävä sairaus. Oireettomanakin se saattaa aktivoitua stressin tai muun tapahtuman yhteydessä. Myös esimerkiksi punainen ihottuma kaulan ja dekolteen alueella kielivät stressistä.

– Ihottuma tulee yleensä jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa, kun stressitilanteessa erittyy adrenaliinia ja stressihormonia.

Lue myös:

    Uusimmat