Miksi pikkulapset puhuvat niin paljon kakasta? Taustalla voi piillä yllättävän syvällinen merkitys

5:44
Mitä tekemistä lapselle? Tässä helppoja leikkejä lapsille ilman älylaitteita. Vieraana media-alan yrittäjä ja tubettaja Maria Kangaskortet.

Miksi kakka kiinnostaa niin paljon pieniä lapsia? Taustalla voi itseasiassa piillä yllättävän syvällinenkin syy, kertoo Mirror-lehti.  

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa… Kuten esimerkiksi ihmiseritteet, jotka tuntuvat kiinnostavan etenkin perheen pienempiä. Jokainen vanhempi on varmasti todistanut lukuisia kertoja, kun pikkuriiviöt kikattelevat pieru- ja kakkahuumorille.

Koska lapset eivät välttämättä ajattele ennen kuin toimivat, heidän hullunkuriset juttunsa saattavat aiheuttaa vanhemmille monia kiusallisia tilanteita etenkin julkisilla paikoilla.

Asian vuoksi ei tarvitsekuitenkaan kaivaa tunnelia aivan Kiinaan saakka, sillä koettu myötähäpeä saattaa ollakin kaiken sen vaivan arvoista.

Lapsi oppii oikean ja väärän

Asiantuntijan mukaan kakasta ja muista niin sanotusti ”kielletyistä” aiheista puhuminen kehittää lapsen kielellisesti, minkä lisäksi lapsi oppii, mikä on sallittua ja hyväksyttävää, mikä taas ei.

– Ylilyönnin ja väkinäisyyden välillä on hiuksenhieno ero, ja niin lapset kuin aikuisetkin joutuvat pallottelemaan niiden välillä. Lapset yrittävät lukea signaaleja siitä, milloin se (kakkapuhe) menee liiallisuuksiin, aiheesta tutkimusta tehnyt tohtori Perpetua Kirby Sussexin yliopistosta selventää HuffPostille.

Kakkapuheet ovat tapa luoda suhteita

Kakkasävytteinen keskustelu on lapselle tärkeää myös sosiaalisista syistä: se on tapa saada uusia kavereita.

– Näillä sanoilla tuotettu huumori on uskomattoman nautinnollista lapselle. He nauttivat sanoilla leikittelystä sekä tavoista, joilla he voivat ilmaista itseään. Jaetut hetket ja tällaisten tilanteiden aikaansaama nauru ovat uskomattoman tärkeitä ja arvokkaita suhteiden luomiseen, Kirby perustelee.

Kakasta puhuminen voi kertoa jotain tunteista

Vaikka nopeasti ajateltuna lapsen kakkapuheiden voisi kuvitella olevan vain lapsenomaista ajatuksenjuoksua, sanoissa voi piillä paljon syvällisempi merkitys.

Kirbyn mukaan puheiden perusteella vanhempi voi oppia tuntemaan lapsensa tunteista jotain uutta.

– Se on uskomattoman eloisa, mielikuvia herättävä ja uskomaton kieli kuvastamaan tunteita ilosta vihaan. Se on kauniisti rakennettu kokonaisuus pienistä kirjallisuuden palasista, Kirby kuvailee.

Seuraavan kerran, kun lapsesi kikattelee hassuille kakkajutuilleen, sen sijaan, että toruisit lastasi, ota hetki oppimisen kannalta: mitä lapsesi viljelemä huumori kertoo silmäterästäsi ja tämän luonteesta?

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Mirror, HuffPost

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja