Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen poliisikuulusteluissa kesän Pride-tviitistään: ”Kirjoittaisin uudestaan tämänlaisen tviitin”

15:11
Viiden jälkeen erikoishaastattelussa Päivi Räsänen, joka vietti perjantaina tunteja poliisikuulustelussa tviittinsä takia.

Viiden jälkeen- ohjelmassa vieraillut Räsänen kävi perjantaina usean tunnin mittaiseksi venyneessä poliisikuulustelussa, jossa käsiteltiin hänen tviittiä viime kesäkuulta. Tviitissään kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja otti kantaa kirkon osallistumiseen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen. Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa elokuussa.

Päivi Räsäsen kannanotot muun muassa homo-avioliitoihin ja naispappeuteen ovat kirvoittaneet paljon keskustelua viime vuosina.

Räsänen kävi perjantaina Pasilan poliisitalolla kuulusteltavana rikoksesta epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Useita tunteja poliisien kanssa viettänyt Räsänen kuvaili kuulusteluja varsin perusteellisiksi. Kuulustelupöydällä oli Räsäsen mukaan myös Raamattu.

– Kuulustelut kestivät liki neljä tuntia. Kyllä siellä käytiin perusteellisesti läpi, minkä takia tviittasin ja mitä sillä tarkoitin. Meillä oli jopa Raamattu pöydällä, josta käytiin tätä roomalaiskirjeen kohtaa ja kontekstia läpi, josta minulla oli tviitissäni kuva, Räsänen kertoo.

Räsänen ei ole omasta mielestään syyllistynyt rikokseen. Hän perustelee kohuttua tviittiään Raamataun tekstillä.

– Sehän (kuva) koski siinä mielessä tätä kirkon toimintaa Pride-tapatuman yhteydessä, että Raamatussa roomalaiskirjeessä apostoli Paavali ottaa kantaa homoseksuaalisuuteen ja käyttää homoseksuaalisista teoista sanoja ”synti ja häpeä”, jotka ovat sitten ristiriidassa tämän Pride (suom. ylpeys) -idean kanssa. Tämä oli pointti tviitissäni, jota käytiin nyt poliisien kanssa yhdessä läpi, Räsänen taustoittaa.

Räsänen ei omien sanojensa mukaan halua loukata kenenkään ihmisarvoa tai oikeuksia ja korostaa, että homoseksuaaleilla on yhtälailla samat ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin.

"Kyllä Jumala tietää, minkälainen on 2000-luvun ihminen"

Räsänen ei näe ongelmalliseksi vedota Raamatun vanhoihin kirjoituksiin vuonna 2019 ja perustelee kantaansa kristillisellä vakaumuksellaan.

– Kristittynä ajattelen, että Raamattu on Jumalan sana ihmisille kaikkina aikoina. Eli Jumala, joka on luonut ihmisen, niin kyllä hän tietää minkälainen on 2000-luvun ihminen. Kyllä ne kaikki asiat, joilla ihminen toimii Jumalan tahtoa vastaan, niin ovat olleet ihan samoja kautta historian, Räsänen perustelee.

Räsänen ei aio poistaa tviittejään

Räsänen ei poliisikuulustelun jälkeen koe häpeän tai katumuksen tunnetta ja seisoo edelleen kirjoittamansa takana.

– Kirjoittaisin uudestaankin tämänlaisen tviitin. Olen syvästi vakuuttunut, että se mitä sanoin on sama asia mikä on siellä Raamatussakin sanottu ja joka on myös minun elämäni ja uskon perusta. Poliisi kysyi olisinko valmis poistamaan nämä tviitit sosiaalisesta mediasta ja sanoin etten ole, Räsänen toteaa.

Tuhannet eronneet kirkosta

Eroakirkosta.fi -sivuston kuvaajan mukaan, kirkosta on kuluneen vuoden aikana eronnut yli 20 000 ihmistä. Viime vuosien eroamisaaltoja on usein perusteltu juuri Räsäsen toteamuksilla. Nyt käynnissä olevan tapauksen selvittelyn Räsänen ei usko vaikuttavan eromääriin.

– Uskon, että aikaisemmat erot ovat johtuneet siitä, että meillä on aika paljon löyhästi kirkossa kiinni olevia ihmisiä, joiden eroamiskynnys kirkosta on ollut aika matala, Räsänen arvelee.


Päivi Räsäsen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa katsottavissa yllä olevalta videolta.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja