Mainos

Miksi oudoilla kilvillä varustettua autoa ajanut britti pakeni ja ampui poliisia Lempäälässä? Esitutkinta valottaa miehen taustoja ja antaa vastauksia

2:00

Lempäälässä poliisin luoteihin kuollut 25-vuotias mies halusi elää yhteiskunnan ulkopuolella. Mielenterveysongelmista kärsinyt britti oli kuitenkin ystävällinen, vaikka tutut kavahtivat hänen outoja puheitaan.

Katso videolta, miten ampumiseen johtanut taka-ajo eteni.

Lauantaina 28. huhtikuuta poliisi yritti pysäyttää Lempäälän Ideapark-ostoskeskuksen luona punaista Opel Zafira -henkilöautoa, koska siinä ei ollut kunnon rekisterikilpiä. Tilanne eteni kovavauhtiseksi takaa-ajoksi, jonka päätteeksi 25-vuotias ampui poliisia. Poliisi vastasi tuleen ja 25-vuotias kuoli.

Miksi britti pakeni ja ampui poliisia Lempäälässä? Perjantaina julkiseksi tullut esitutkinta antaa siihen joitain vastauksia, vaikka poliisi on useita tähän kysymykseen liittyviä kohtia salannut aineistosta.

Miten tapahtumat Lempäälässä 28. huhtikuuta etenivät? Lue jutusta lisää.

Miestä kutsuttiin lempinimellä Jeza. Hän oli muuttanut Englannista Tampereelle kesällä 2007 äitinsä kanssa ja saanut sittemmin myös Suomen kansalaisuuden.

Muutto ei ollut helppo, koska maa, koulu ja ystäväpiiri vaihtuivat. Äiti kertoi poliisikuulustelussa tuohon aikaan 14-15 vuotiaan pojan kokeneen myös paljon rasismia. Hänen isänsä sukujuuret olivat Jamaikalta.

Mielenterveysongelmat alkoivat ja ne pahenivat vuosien varrella.

Rasismia ja huumeita

Vuonna 2009 hän syyllistyi pahoinpitelyyn. Taustalla oli se, että uhri oli haukkunut häntä neekeriksi.

Jeza palasi Englantiin, jossa ongelmat pahenivat. Hän sotkeutui huumeisiin, lähinnä kokaiiniin. Koulun hän lopetti muutamaa kuukautta ennen valmistumista graafiseksi suunnittelijaksi. Myös Englannissa hän syyllistyi pahoinpitelyyn.

Nuori mies palasi 2011 äitinsä luokse Tampereelle. Hän seurusteli suomalaisnaisen kanssa ja heille syntyi lapsi. 2015 pariskunta erosi, jonka Jeza otti raskaasti.

Äidin mukaan pojalle muodostui hyvin voimakas oikeudentajun käsitys, mikä on oikein ja mikä on väärin. Tämä ei ollut enää mitenkään rationaalista, asia alkoi mennä normaalista yli. Poika oli myös mielenterveyshoidossa.

Tammikuussa 2016 hän jäi kiinni rattijuopumuksesta. Veressä oli 1,35 promillea alkoholia ja kannabiksen käyttöön viittaavia aineita. Hallussa oli lisäksi gramma marihuanaa. Jeza oli kärähtänyt ratista Tampereella jo 2012.

Mustakantinen muistikirja

Poliisi löysi tulitaistelun jälkeen autosta mustakantisen muistikirjan. Ensimmäisiä merkintöjä siinä oli "rautatienkatu", joka saattoi poliisin arvelun mukaan viitata siihen, että poliisi pysäytti britin törkeän rattijuopumusepäilyn vuoksi 21.1.2016 Rautatienkadulla Tampereella.

Muistikirjan kirjoituksissa on useita mainintoja aseista sekä myös viittauksia siihen, miten kirjoittaja toimisi poliisien kanssa. Kirjoitusten perusteella on syytä epäillä, että kirjoittaja on ollut aikeissa käyttää ampuma-asetta poliisia vastaan.

Poliisi salasi nämä kirjoitukset julkisesta esitutkintapöytäkirjasta.

Esitutkinnassa kuulusteltiin tuttavapiiriä.

Ystävien kuulustelujen mukaan Jezalle syntyi erikoinen asenne lakia kohtaan eikä tämä enää suostunut allekirjoittamaan mitään papereihin. Hänellä ei ollut henkilöpapereita ja pankissa hän asioi aina saman tutun virkailijan kanssa.

Puheet ja viestit alkoivat olla outoja.

Poistetut videotiedostot

Tietokoneen muistitikulta löytyi kolme poistettua videotiedostoa, jotka kaikki kertoivat yhteiskunnan järjestyksen vastustamisesta ja ns. Freemen -kulttuurista. Siinä ajatuksena on elää yhteiskunnan lakien ja normien ulkopuolella.

Autoon hän oli teipannut tähän elämäntyyliin liittyviä tekstejä ja muun muassa mustan ruudin kemiallisen kaavan.

Äidin mukaan pojalla oli käsitys, että henkilötunnus on sellainen tunnus, jolla hallitus omistaa sinut eikä hän halunnut sellaista, hän halusi olla vapaa. Hän vastusti kaikkea viranomaiskoneistosta tulevaa.

Työkaveri kertoi, että hän aina puhui siitä, että kukaan ei saa kertoa toiselle mitä tehdä tai määräillä.

Häntä kuvattiin ystävälliseksi, mutta äkkipikaiseksi. Hän osasi suomea jonkin verran. Keskusteluja käytiin niin suomeksi kuin englanniksi.

Monet mainitsivat Jezan olleen näppärä ja taitava käsistään. Hän oli muun muassa rakentanut useita aseita.

Asui autossa

Syksyyn 2017 Jeza asui Sääksjärvellä, mutta lähti sieltä. Hän suunnitteli matkaa Pohjoisnavalle, muttei päässyt lähtemään, koska hänellä ei ollut vaatteita, bensaa tai muitakaan tarvittavia varusteita.

Keväällä 2018 Jeza työskenteli rengasliikkeessä sesonkiapulaisena. Liikkeen omistaja antoi hänen viettää aikaansa työpaikalla. Britti asui autossaan, jonka hän ajoi yöksi halliin.

Ystävien mukaan auto oli hänelle tärkeä. Sitä ei saanut kutsua englanninkielisellä "car"-sanalla, vaan se oli "mobile".

Rengasliikkeen omistajan mukaan britti kapinoi sääntöjä vastaan eikä hän aina ymmärtänyt sääntöjen merkitystä. Hän ei esimerkiksi ymmärtänyt, miksi autossa pitää olla rekisterikilvet.

Opel Zafirassa ei sellaisia ollutkaan. Hän oli kertonut tutuilleen, että jos poliisi pysäyttää hänet, niin hän aikoo kuolla ennen kuin poliisit saavat kiinni. Mies oli luvannut, että jos poliisit jättävät hänet rauhaan, niin hänkin jättää poliisit rauhaan.

Kertomusten mukaan hän käytti amfetamiinia ja poltti kannabista. Kuoleman jälkeen tehdyissä oikeuskemiallisissa tutkimuksissa löydettiin verestä kannabista.

Hyvästit ystäville

Poliisi kuulusteli tapahtumapäivänä Jezan seurassa olleet ystävät. He poistuivat autosta takaa-ajon alkuvaiheessa. Kahta miestä ei epäillä rikoksista.

Vähän ennen kuin he poistuivat autosta britti oli hyvästellyt heidät. "lt was nice to see and know you bros. Take care yourself", toinen muisti Jezan sanoneen.

– Tiesin ja osasin nähdä sen, että hän oli jotenkin masentunut ja hänellä oli jokin oma visio siitä, että hänen tarinansa tulisi päättymään tällä tavalla, ystävä kertoi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja