Mainos

Miksi nuoret eurooppalaiset liittyvät Isisiin? – "Kuolema on heille myös pako"

Nuoria miehiä liittyy Euroopassa äärijärjestö Isisin riveihin sukupolvikapinan ja syrjäytymisen seurauksena, väittää ranskalainen poliittisen islamin tutkija Olivier Roy. Hänen mukaansa kyse on arvojen, ei kulttuurien, törmäyksestä.

– Suurin osa terroristeista on toisen sukupolven siirtolaisia, he ovat radikalisoituneet äskettäin ilman pitkää uskonnollista polkua, sanoo Roy ranskalaisen L'Obs-viikkolehden haastattelussa.

Roy viittaa viranomaisten tietoihin jo pidemmältä ajalta. Poliisin mukaan 70 prosenttia terroristeista on toisen sukupolven siirtolaisia, neljäsosa käännynnäisiä, ja viisi prosenttia "epätyypillisiä" nuoria miehiä.

Hän puhuu nihilismistä.

"Todellinen no future"

– He eivät odota tulevaisuudelta mitään, se on todellinen no future, ja kuolema on heille myös pako. Nämä nuoret eivät puhu koskaan siitä, millaista olisi elämä islamilaisessa yhteiskunnassa, Roy sanoo.

Hän toteaa, etteivät he elä uskonnon todella kirjaimellisesti ottavien salafistien tavoin. He eivät esimerkiksi rukoile säännöllisesti tai syö vain halal-ruokaa.

– Vaatiko (Pariisin viime marraskuun iskuja suunnitellut Abdelhamid) Abaaoud naispuolista serkkuaan tuomaan hänelle halal-lihaa? Ei, hän söi McDonalds-hampurilaisensa kuten kaikki muutkin.

Toisen sukupolven radikalisoituneet jihadistit näyttävät olevan enemmän tai vähemmän integroituneita, ja pikkurikollisuus on heille tuttua.

He kuitenkin elävät omienkin yhteisöjensä marginaalissa, heidän vanhempansa eivät ymmärrä lastensa radikalisoitumista. Jihadistit eivät ole muslimiväestön tiedostamattoman politiikan viestinviejiä, Roy analysoi.

Eivät kuin kala vedessä

– (Brysselin kaupunginosan) Molembeekin radikaalit eivät olleet kuin kalat vedessä. Heillä oli pieni kaveripiirinsä, mutta he eivät olleet osa salafistiverkostoa, moskeijat tai vanhemmat ihmiset eivät suojelleet heitä.

Ranskassa keskustelu lähiöiden "menetetyistä alueista" ja terrorismin syistä käy kuumana.

Royn mukaan Ranskassa valtiota ei ole ajettu pois lähiöistä, vaan se on itse poistunut niistä.

Paikallinen posti, sosiaalityöntekijät, poliisi, kouluissa valvojat viedään pois, ja korkeammat viranhaltijat vain piipahtavat pariksi vuodeksi ja vaihtavat taas paikkaa.

Paikallishallinto takaisin

– Vetoan todellisen paikallishallinnon paluun puolesta. Sellaisen, joka kuuntelee paikallisväestöä, joka on monisyisempää kuin viranomainen uskoo. 

Royn mukaan islam on radikalisoitunut, ja salafismi aiheuttaa ongelmia. Hän ei kuitenkaan näe todisteita suorasta yhteydestä salafismin ja Euroopan jihadistiterroristien välillä.

Hän puhuu myös radikalismin islamilaistumisesta samaan aikaan, kun muslimimaat ovat maallistumassa. Kyseessä on iso kriisi näissä maissa, hän arvioi.

Royn mukaan radikalisaation taustalla on 1960-luvulla syntynyt sukupolvien välinen kuilu.

Taistelu arvoista

– Ei ole konfliktia Valistuksen ja islamin välillä, vaan 1960-luvun kumouksen synnyttämien arvojen (feminismi, LGBT-oikeudet, seksuaalinen vapaus, abortti jne.) ja uskontojen puolustamien konservatiivisten arvojen välillä.

Jihadistit radikalisoituvat länsimaisen perinteen tavoin. Se korostaa väkivallan estetiikkaa, joka on nuorille tuttua.

– Daesh (Isis) ymmärtää tämän erittäin hyvin, ja se esittää väkivallan Call of Duty -tapaisten videopelien mukaisesti. 

Radikalisoituneet nuoret liittyvät Isisiin, koska radikalismin markkinoilla se osaa esittää parhaiten tarinansa, se osaa medianäkyvyyden ja vetoaa seikkailunhaluun. Näin osa musliminuorista tekee eroa vanhempiensa sukupolveen kääntymällä "todellisen" islamin suuntaan, väittää Roy.

"Heillä on valta naisiin, he tappavat ja raiskaavat"

Yksi arvojen välinen kamppailu käydään naisten asemasta, mikä on Royn mielestä yhteiskunnassa ja yleensäkin globaalisti päättymätöntä taistelua. Royn mukaan jihadistien suhtautumien naiseen on täysin sharia-lain vastaista.

– Toisaalta on naisia, jotka velvoitetaan tuottamaan kalifaatille pieniä "leijonanpentuja"... toisaalta on naisia, jotka vain ja ainoastaan tyydyttävät tulevien marttyyrien seksuaalisuuden, ja joille annetaan ehkäisyä, jotta heistä voisi tulla uudestaan puolisoja olematta raskaana edelliselle miehelle. 

Royn mukaan Isis on hyperseksualisoitunut.

– Järjestö tarjoaa nuorille supersankaruuden, eli he päättävät elämästä ja kuolemasta ja heillä on valta naisiin. He ovat kaikkivoipia, he tappavat, he raiskaavat.

Samalla Isis pakottaa kaikki noudattamaan tiukkoja ryhmäsääntöjä, myös tappamisessa ja raiskaamisessa. Ajatuksena on saada miehet iskostettua kuulumaan yhteen joukkoon niin, ettei heillä ole enää paluuta takaisin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.