Mainos

"Jihadistien propagandaksi" kutsuttu dokumentti festivaaleilla Suomessa – ohjaaja haluaa haastaa viholliskäsityksen

2:10

Marttyyri saa paratiisissa 72 vaimoa, sanoo mies toiselle keskellä Syyrian sotaa. He nauravat ja tiskaavat. He ovat osa Jabhat al-Nusraa. Itsekin aiemmin muslimiksi kääntyneen norjalaisohjaaja Paul Salahadin Refsdal pääsi harvinaisen lähelle al-Qaidan marttyyrilistalla olevia jäseniä ja yllättyi.

– Me ajattelemme, että nämä ihmiset ovat fanaatikkoja, aivopestyjä – kuin robotteja. Mutta elokuva näyttää, että he ovat ihmisiä. Heillä on omat ongelmansa. Hekin menevät naimisiin. Heidänkin vaimonsa tulevat raskaaksi, Refsdal kuvailee tuntojaan.

Se, että elokuva mahdollistui, vaati pitkän polun.

– Ilmeisesti olen al-Qaidan "hyvät"-listalla.

Al-Qaida oli nähnyt Refsdalin talebanien Afganistaniin sijoittuvan elokuvan, joka auttoi saamaan luvat Dugma-elokuvan toteuttamiseksi.

– Afganistan-elokuvasta ei tullut hyvää, koska minut kidnapattiin. Minua epäiltiin vakoojaksi ja uhattiin tappaa. Kidnappauksen aikana käännyin muslimiksi. 

Elokuva kuvaa al-Qaidaan kuuluneen syyrialaisen Jabhat al-Nusran taistelijoita. Useat heistä tulevat ulkomailta, mutta kaikki heistä odottavat marttyyrivuoroaan. He ovat valmiita paitsi tappamaan myös kuolemaan. Eräs ohjaajan seuraama mies kertoo elokuvassa näin:

"Tämä on se nappula. Allahin luvalla painan sitä ja lähetän heidät kaikki helvettiin."

"Syyrian hallituksen kuuluisi olla vihollisemme"

Viimeistään tässä vaiheessa monelle herää kysymys, että miten tällaista voi kuvata. Kysyttäessä kuvaamisen eettisyydestä Refsdal vastaa näin. 

– Jos he hyökkäisivät pommeillaan siviiliväestöön, en olisi koskaan suostunut tekemään elokuvaa. He [Syyrian hallitus] on tappanut 188 000 siviiliä viiden vuoden sodan aikana. Isis on tappanut heitä ehkä 3000 ja kuvaamani ryhmä vähemmän kuin 400. Syyrian hallituksen kuuluisi olla vihollisemme, Refsdal luettelee. 

Refsdal haluaa haastaa nykyisen länsimaisen viholliskäsityksen.

– Toivon, että ihmiset ymmärtävät joku päivä sen, että vihollisemme ovat ikään kuin samankaltaisia kuin me olemme. 

Ohjaaja myös toivoo terrorismin tarkempaa määrittelemistä.

– Jos terrorismia on se, että tappaa siviilejä, niin kyllä – länsimaat tekevät terrorismia. 

Ohjaaja muistuttaa, että sodankäyntiin kuuluu perinteisesti vihollisen demonisointi tappamisen helpottamiseksi.

"Länsimaissa pelon ilmapiiri"

Harva tv-kanava on toistaiseksi näyttänyt viime vuonna julkaistun elokuvan. Dugmaa on näytetty televisiossa ohjaajan mukaan toistaiseksi vain Portugalissa, Irlannissa, Saksassa, Israelissa ja Rafsdalin kotimaassa Norjassa. Refsdal ihmettelee tilannetta. 

– Televisiokanavilla pelätään, että jotkut sanoisivat, että tämä on jihadistista propagandaa. Länsimaissa on nyt paljon pelkoa, ohjaaja tiivistää. 

Islamista on Refsdalin tapauksessa myös hyötyä itse työkentillä.

– Joukot oppivat luottamaan minuun helpommin. 

Dugma – The Button on osa Helsingissä järjestettävää Docpoint-elokuvafestivaalia. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.