Miksi nämä perussuomalaisten ääniharavat jäivät ilman ministeripaikkaa? Tutkija arvioi

Perussuomalaisten ääniharavat jäivät ilman ministeripaikkoija – tutkija arvioi valintoja 5:32
Perussuomalaisten ääniharavat jäivät ilman ministeripaikkoija – tutkija arvioi valintoja

Osa perussuomalaisten ääniharavista jäi ilman ministeripaikkaa. 

Heihin kuuluvat esimerkiksi Sebastian Tynkkynen, Mauri Peltokangas, Laura Huhtasaari ja Jussi Halla-aho, jota perussuomalaiset esittää eduskunnan puhemieheksi. 

Tynkkynen sai 17 378 ääntä ja oli Oulun vaalipiirin ääniharava, Peltokangas sai 14 548 ääntä ja oli Vaasan vaalipiirin ääniharava ja Huhtasaari oli puolestaan Satakunnan vaalipiirin ääniharava 8 393 äänellä. 

– Tilanne on aina se, että ministeriksi halukkaita ja päteviä henkilöitä on enemmän kuin jaettavia salkkuja. Tässä on haettu kokonaisratkaisua, että ministerinsalkkujen hoitajaksi löytyy ihmisiä, joilla on riittävä poliittinen kokemus ja asiaosaaminen, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi.

Ministerivalintoihin vaikuttavat hänen mukaansa myös alueellinen edustus. 

"Varmasti puolueet pohtivat"

Jutun alussa mainitut kansanedustajat ovat ristiriitaisia tunteita herättäviä henkilöitä. Esimerkiksi Sebastian Tynkkynen on tuomittu kolmesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Tynkkynen ja Mauri Peltokangas kohahduttivat myös hallitusneuvottelujen aikaan kommenteillaan, jotka aiheuttivat kahnausta puolueiden välillä.

– Varmasti puolueet omia ministereitään päättäessä pohtivat myös sitä, minkälaisella nimilistalla hallitusyhteistyö muiden hallitusryhmien kanssa on sujuvaa ja jouhevaa, Jokisipilä sanoo.  

– Siinä kohtaa, jos on henkilöitä, joiden tiedetään herättävän voimakkaita tunteita tai jopa vastarintaa muissa hallitusryhmissä, niin saattaa olla, että sellaisen henkilön mahdollisuudet päätyä ministeriksi heikkenevät pohdinnan myötä. 

Katso video: Tässä ovat perussuomalaisten ministerivalinnat

Tässä ovat perussuomalaisten ministerivalinnat 1:12

Lue myös:

    Uusimmat